Ribnica

Folklorno obarvana sobota v Ribnici

Jože Levstek s srbskimi folkloristi in Lončki
Jože Levstek s srbskimi folkloristi in Lončki

Ribnica – Občina Ribnica je v sodelovanju s Folklorno skupino Velike Lašče ob robu 11. mednarodnega folklornega festivala SLOFOLK v soboto, 25. aprila 2015, gostila srbsko folklorno skupino KUD Sveti Sava iz Kaća pri Novem Sadu, ki je v Slovenijo prišla na 4-dnevno turnejo.

Jože Levstek s srbskimi folkloristi in Lončki

Jože Levstek s srbskimi folkloristi in Lončki

KUD Sveti Sava so l. 2000 ustanovili entuziasti in ljubitelji folklore, petja, glasbe ter vse tovrstne umetnosti, ki so si zadali ohranjati srbsko tradicijo. Že kmalu je število njihovih članov poskočilo iz 70 na 250 in se s tem več kot potrojilo. Plešejo srbske plese vseh pokrajin, ki so jih prikazali tudi v nastopu na Ribniškem.

V okviru 11. mednarodnega folklornega festivala SLOFOLK, ki poleg njih gosti še Brazilce, Makedonce in Turke, so v Ribnico prišli z namenom medsebojnega kulturnega bogatenja in spoznavanja Slovenije. Ob tej priložnosti jih je sprejel tudi ribniški župan Jože Levstek, ki je izrazil navdušenje nad njihovim obiskom, saj je, kot je izdal, v preteklosti tudi sam sodeloval pri nastopih folklornih skupin. Srbske goste je povabil, da si ogledajo markantnosti doline suhe robe in izrazil zadovoljstvo, da se trudijo ohranjati svojo tradicijo. Svoj obisk so člani folklorne skupine KUD Sveti Sava okronali s predstavo svojega pestrega programa srbskih ljudskih plesov in pesmi, ki jih v različnih sestavah izvajajo že 15 let. Nastopajočim so se v dvorani DC-16 v Dolenji vasi pridružili tudi člani domače otroške folklorne skupine Lončki.

Komentiraj