Ribnica

Dr. Tadeja Primožič predavala o Rokodelstvo v Sloveniji nekoč in danes

Dr. Tadeja Primožič med predavanjem - Rokodelstvo v Sloveniji nekoč in danes

Dr. Tadeja Primožič med predavanjem

Ribnica – Sinoči je v prostorih Rokodelskega centra Ribnica dr. Tadeja Primožič v dobri uri predstavila sistematičen pregled rokodelske dejavnosti. Doktorico Primožič so v Rokodelski center povabili v sklopu pletarske in lončarske šole.

Rokodelstvo se povezuje z različnimi pojmi, v osnovi pa pomeni izdelovanje predvsem z rokami. Rokodelstvo so številna znanja in spretnosti oblikovanja različnih gradiv. V naših krajih izstopata predvsem lončarstvo in izdelovanje suhe robe. Poznamo pa tudi sekundarna rokodelstva, ta so prinešena od drugod v naše kraje, npr. slamnikarstvo in klekljarstvo.

Rokodelstvo je bilo nekoč pomemben vir dohodka, zato se je po navadi prepletalo s primarno kmetijsko dejavnostjo. Danes pa je rokodelstvo predvsem kreativno preživljanje prostega časa, umetniško ustvarjanje, dodaten vir zaslužka in vsebuje tudi socialen pomen.

V naših krajih zelo radi omenjamo patent nemškega cesarja Friderika III, ki je izdelovalcem podelil pravice, a pri tem pogosto pozabimo omeniti, da brez prenašanja iz roda v rod, danes ne bi bilo rokodelstva kot ga poznamo. Vse to in še več je bilo slišati na sinočnjem predavanju dr. Tadeje Primožič.

Tudi v prihodnje bo rokodelstvo v Sloveniji zelo pomembno, država pa razmišlja predvsem v dve smeri: prvič, rokodelstvo kot socialno podjetništvo in drugič, rokodelstvo kot dopolnilna dejavnost na malih kmetijah. Zavedati se namreč moramo, da je rokodelstvo pomemben del lokalne in nacionalne identitete, hkrati pa pomembno prispeva k razvoju podeželja in k napredku kraja. Kot dober primer je dr. Primožičeva navedla ravno Rokodelski center v Ribnici.

ZVOK: Dr. Tadeja Primožič o rokodelstvu

Vir: radio1.si

Komentiraj