Ribnica

Dr. Peter Čeferin je na Škrabčevi domačiji predstavil svojo knjigo

dr. Peter Čeferin v skednju Škrabčeve domačije
dr. Peter Čeferin v skednju Škrabčeve domačije

Hrovača – Gost novembrskega večernega srečanja v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači je bil zagotovo najbolj vpliven če ne celo najbolj uspešen in tudi odmeven slovenski odvetnik dr. Peter Čeferin.

dr. Peter Čeferin v skednju Škrabčeve domačije

dr. Peter Čeferin v skednju Škrabčeve domačije

Dr. Peter Čeferin, legenda med odvetniki, z odmevnimi primeri in najdaljšim odvetniškim stažem pri nas, je v kratkem času poslal med bralce kar tri knjige prigod in izkušenj s svoje bogate življenjske poti: Moje odvetniško življenje, Valat in Moje zgodbe. Slikovite zapise, v katerih minimalistično zgošča svoje življenje, je še slikoviteje in zgovorno oživil v pogovoru s Carmen L. Oven. Pogovr je potekal na Škrabčevi domačiji v Hrovači.

dr. Peter Čeferin, Moje zgodbe

dr. Peter Čeferin, Moje zgodbe

Dr. Peter Čeferin (1938) je diplomiral, magistriral in doktoriral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Pisanje bi skoraj postalo njegova poklicna izbira, saj je najprej delal kot novinar.  Mestno gledališče ljubljansko je leta 1963 zabavalo gledalce z njegovima satirama Srečka in Pridržanje do iztreznitve. Leta 2012 se je na oder vrnil tudi osebno in se pojavil v gledališki predstavi Bertolta Brechta Odločitev v Mukdenu v režiji Matjaža Bergerja. Odvetniški poklic opravlja nepretrgoma od leta 1967. Svoja spoznanja in razmišljanja je razvil v številnih strokovnih člankih, predavanjih in knjigah o odvetništvu. Odvetniška zbornica Slovenije ga je letos počastila z najvišjim priznanjem za življenjsko delo uglednemu pravniku, ki »je s svojim dolgoletnim delom in življenjem udejanjal pravne vrednote ter gojil žlahtno tradicijo odvetništva.«

Carmen L. Oven je pisateljica, pripovedovalka, voditeljica raznolikih dogodkov ter moderatorka pogovornih večerov. Zaljubljenost v besedo združuje z ustvarjanjem radijskih in televizijskih oddaj.

Letos ga je odvetniška zbornica počastila z najvišjim priznanjem uspešnega pravnika. Dejal je, da mu to več pomeni, kot priznanje države ali politike, saj prihaja iz cehovskih vrst. Pravna teorija opozarja, da je pri razlagi zakonodaje na prvem mestu jezikovna razlaga. To pomeni, da tako kot je napisano, naj se tako tudi razlaga oziroma uporablja. In v tem je problem slovenske zakonodaje, ki je preprosto nerazumljiva, odvetniki pa uspešni. A to, žal, nikogar ne moti. Pravi, da je ravno jezikovna razlaga sprla pravnike tudi v primeru vrnitve poslanskega mandata Janezu Janši, ki trenutno prestaja zaporno kazen na Dobu. V svoji dolgi odvetniški praksi je dr. Čeferin pred, kot je dejal, močnejšimi, zastopal tako kmete kot tudi storilce največjih kaznivih dejanj. Tudi politike.

Koliko je še morale v slovenski družbi, v politiki, v posameznikih? Če smo jo nekoč obešali na veliki zvonec kot sveto, je danes usahnila, je poudaril dr. Čeferin.

Peter Čeferin zakonodaji
Peter Čeferin o vrnjenem mandatu
Peter Čeferin o knjigah

2 komentarja

Komentiraj