Ribnica

Dobrodelni koncert Lions kluba Ribnica

Guverner Branko Dolenc z nagrajenkami Alojzijo Zakrajšek, Mirjam Trdan in Olgo Tanko
Guverner Branko Dolenc z nagrajenkami Alojzijo Zakrajšek, Mirjam Trdan in Olgo Tanko

Ribnica – Po več kot štirih mesecih priprav in izvajanja akcije Pomagajmo za življenje so člani Lions kluba Ribnica poslanstvo svojega delovanja širši javnosti sredi marca predstavili na dobrodelnem koncertu v Športnem centru Ribnica. Ves čas izvajanja akcije so intenzivno sodelovali s predstavniki krajevnih skupnosti, gasilskih društev in njihovih podpornikov županov občine Ribnica, Sodražica, Loški Potok in Velike Lašče.

Ljubiteljska kultura, združena s profesionalno, je ponudila vrhunske umetniške užitke. Sodelovali so Folklorna skupina Velike Lašče, Tamburaški orkester Sodražica, Folklorna skupina Grmada, Ljoba Jenče, Nonet Vitra in Prifarski muzikanti. Povezovalec prireditve Medard Pucelj je poskrbel za hudomušno igrivost in negovanje bogastva ribniškega narečja.

Prireditev je bila del akcije, s katero je Lions klub Ribnica s pomočjo donatorjev zbral zadostna sredstva za nakup več kot deset defibrilatorjev (AED) in tako presegel finančno zelo zahteven projekt, vreden več kot 22.000 evrov. AED je aparat, ki rešuje življenje, ko ponovno požene srce.

»Poudariti moramo, da obstajajo zvesti donatorji, ki ob vsaki humanitarni akciji nesebično priskočijo na pomoč. Seznam donatorjev je dolg, več kot 70 posameznikov, podjetnikov in podjetji obsega, zato bom na prvem mestu omenila tri, ki so praktično kupili kar štiri aparate: dva INOTHERM, d. o. o. pod vodstvom direktorice Verice Šenk (z namenom namestitve enega aparata v občini Ribnica in drugega v občini Loški Potok), za več kot enega je prispevalo denar podjetje YASKAWA RISTRO pod vodstvom direktorja in ustanovnega predsednika Lions kluba Ribnica Huberta Koslerja, podjetje LESOJ, d. o. o. z direktorjem Jožetom Oražmom pa je podarilo defibrilator domačemu kraju Rakitnici. Z dosedanjo akcijo so pokrite zastavljene prioritetne potrebe za nabavo AED v občini Ribnica za Grčarice, Rakitnico, Sv. Gregor in Velike Poljane, v občini Velike Lašče za Turjak in Rob, v občini Sodražica za Sodražico in Goro ter v občini Loški Potok za Hrib in Podpresko. Akcija zbiranja sredstev še ni zaključena, ker je v širši skupnosti občin še več potreb po AED. V načrtu je vključitev aparatov v javno mrežo AED ter povezava z nujno medicinsko pomočjo (112) in prvimi posredovalci pomoči na terenu. Akcija se bo zaključila s pomočjo Iniciative za AED z usposabljanjem čim širšega kroga ljudi na terenu, otrok v višjih razredih osnovnih šol ter prvih posredovalcev, ki bodo tudi neposredno povezani z dispečerskimi centri prve pomoči. Za ustrezno usposabljanje pa bo LK Ribnica kupil tudi lutko s šolskim defibrilatorjem,« je povedala predsednica LK Ribnica Alojzija Zakrajšek.

Prireditev so počastili tudi visoki gostje, guverner Zveze Lions klubov Distrikt 129 Slovenija Branko Dolenc, ki je vsem prisotnim v svojem govoru nazorno pojasnil poslanstvo delovanja Lions klubov. Povabilu so se odzvali člani botrskega društva Novo mesto ter prijateljskega društva Trebnje in Novo mesto.

Po himni lionsov v izvedbi Noneta Vitra je guverner Distrikta Slovenija podelil priznanja zaslužnim članom kluba. Priznanje sta prejeli Olga Tanko za aktivno sodelovanje in predano vodenje kluba v preteklem letu, Mirjam Trdan za vodenje dobrodelnih prireditev v zadnjih treh letih ter uspešno zbiranje donatorskih prispevkov in Alojzija Zakrajšek, ustanovna članica in aktualna predsednica pa priznanje za uspešno vodenje kluba. Predsednica LK Ribnica je priznanje podelila Duški Hočevar Mihelič, tajnici in aktivni članici na področju obveščanja javnosti o naših dobrodelnih aktivnostih. Nevenka Turk Kraljič ni članica kluba, prejela pa je posebno priznanje za občane z večkratnim izkazanim čutom za dobrodelnost in pomoč pri organizaciji dobrodelnega koncerta.

Akcija zbiranja sredstev še poteka, tako da lahko podjetja, zasebniki ter občani še vedno darujejo z nakazilom na račun Lions kluba Ribnica št.: SI56031141012788733, sklic 12-03-2016.
Vir: radio1.si

1 komentar

Komentiraj