Ribnica

Alojz Lavrič razstavil svoja dela v Rokodelskem centru Ribnica

Alojz Lavrič razstavil svoja dela v Rokodelskem centru Ribnica

Razstavo Lavričevih del so si z zanimanjem ogledali.

Ribnica Alojz Lavrič iz Loškega Potoka je samouk in se je že pred 30. leti lotil rezbarstva. Bolj naključno pravi sam, zagotovo pa iz želje po izražanju, sprostitvi in umiku iz vsakdana. Alojz Lavrič iz lesenih klad s pridnimi rokami oživlja like, ki gledalcu pripovedujejo zgodbe svojega življenja.

To so pravljični liki, ljudski junaki, satirične in žanrske podobe, pa tudi Kristus in partizani. Alojz Lavrič pravi, da ustvarja, kar mu pade na pamet. Pa vendar se zdi, da so junaki stalnica v njegovem ustvarjanju. V Lavričevih figurah in reliefih so prisotni tudi žanrski prizori vaškega vsakdana, tako kot na primer reliefna upodobitev obiralke lipe pod bogato krošnjo.

Umetnostna zgodovinarka Nadja Kovačič pravi, da se v mali plastiki skozi kretnje, izraze na obrazih in skozi pretanjeno oblikovane draperije prikazujejo tragika, veselje, hudomušnost in vsa občutenja likov, izdelanih v izvrstni figuraliki.

Alojz Lavrič je v petek, 12.11.2010 svoja dela na ogled postavil v Rokodelskem centru v Ribnici in s tem prebil led, saj je prvi, ki se v teh prostorih predstavlja z občasno razstavo.

Razstavo si lahko ogledate do 12. decembra, in sicer od ponedeljka do sobote, od 8. do 17. ure.

Vir: radio1.si

Komentiraj