Ribnica

72. obletnica partizanske bitke pri Jelenovm Žlebu

72. obletnica partizanske bitke pri Jelenovm Žlebu
72. obletnica partizanske bitke pri Jelenovm Žlebu

Jelenov Žleb – Ob 72. letnici zmagovite bitke v Jelenovem žlebu Cankarjeve, Gubčeve, Tomšičeve in Šercerjeve brigade, 26. marca 1943, v kateri je bil uničen udarni bataljon italijanske divizije Macerata, je bila v soboto, 28. marca 2015 v Ribnici osrednja spominska svečanost.

72. obletnica partizanske bitke pri Jelenovm Žlebu

72. obletnica partizanske bitke pri Jelenovm Žlebu, proslava v Ribnici

Slavnostni govornik je bil Mitja Klavora, generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki je v daljšem nagovoru pred okoli 300 udeleženci izpostavil nedvomno zgodovinsko dejstvo o zagotovo najpomembnejši bitki slovenskih domoljubov proti italijanskemu okupatorju, kar je ta v resnici tudi bila, in na sploh fašističnimi pomagači v drugi svetovni vojni. »O poražencih 70 let po vojni, ki jo bomo kmalu praznovali, nima smisla več govoriti. Zgodovina je povedala vse, » je med drugim dejal Klavora in spomnil na 26 marec, na spopade globoko v gozdovih nad Ribnico. Borba je trajala okrog dve uri. Padlo je 105 okupatorjevi vojakov, 120 pa je bilo ranjenih. Partizani so zaplenili 190 pušk, 12 lahkih in 7 težkih mitraljezov, težki minomet, radijsko postajo. Partizanske brigade so imele pet mrtvih in nekaj ranjenih mož. Občina Ribnica je do 1991 26 marec praznovala kot svoj občinski praznik. Po kulturnemu programu so plakete dobili Janko Veber, Občinski odbor SD Ribnica, v njenem imenu je plaketo prevzela Alenka Arko in France Lapajne.

Pred osrednjo proslavo v Ribnici je iz Rakitnice in Loškega Potoka potekal tradicionalni spominski pohod v Jelenov žleb kateremu so se organizirano pridružili pohodniki iz Sodražice, Novega Mesta, Šentjerneja, Logatca in od drugod. Pred spomenikom padlim slovenskim partizanom v tej bitki sta Jože Andoljšek, dosedanji predsednik borčevske organizacije iz Ribnice in general Lado Kocjan, poveljnik ene izmed brigad položila venec. Hkrati je potekala zgodovinska učna ura s Kocjanovim pričevanjem tople človeške zgodbe o mladih partizanih, ki so bili stari komaj 18 let in deset let starejšemu poveljniku. Prisluhnili so mu pripadniki slovenske vojske, veterani vojne za Slovenijo,borčevske organizacije in pohodniki.

Lado Kocjan
Mitja Klavroa o bitki
Mitja Klavora o zgodvini

Vir: radiokrka.com

Komentiraj