Ribnica

37. Ribniški semenj: rajtamobil, 200 golobov, veliko plesa in muzike ter največ druženja

rajtamobil
rajtamobil
rajtamobil

rajtamobil

Ribnica – Ribniški semenj že nekaj let velja za največji etnografski sejem v državi. Po ribniških ulicah je bilo tokrat nekaj manj kot 500 stojnic, zadnja leta praznik suhe robe in lončarstva obišče več deset tisoč obiskovalcev, tudi do 50 tisoč. Turistično društvo Ribnica, ki je glavni organizator sejma, deluje že več kot 100 let, in je v zadnjem desetletju največjo tradicionalno kulturno – etnografsko prireditev v Sloveniji razvilo v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi. Stojnic, s prikazom izdelovanja izdelkov iz suhe robe in gline, je bilo letos 50, na dvorišču Rokodelskega centra pa je hkrati potekal 13. Rokodelski festival, kjer je sodelovalo 50 rokodelcev iz vse Slovenije.

Semanji dan se je začel s sprevodom ribniških in ostalih društev, klubov … po glavni ulici, ki je bil najštevilčnejši do zdaj, in nadaljeval s pozdravi predsednika Turističnega društva Ribnica, Jožeta Zakrajška, ribniškega župana Jožeta Levstka, župana občine Arcevia Andrea Bomprezzija. Slavnostni govornik je bil tokrat evropski poslanec, dr. Milan Zver.

Odprtje so glasbeno in pevsko obogatili Ribniški pihalni orkester, Moški pevski zbor Lončar iz Dolenje vas, na koncu je Klub gojiteljev športnih golobov pismonoš ‘Selec’ Kočevje – Ribnica v zrak spustil preko 200 golobov.

[oglas tip=”160×600″ p=”D”]Turistično društvo Ribnica je znova pripravilo zelo bogat kulturni program, ki se je odvijal v Gradu od jutra do večera. Tretjič so letos uprizorili zelo zanimive suhorobarske igre. Zmagal je Ribniški študentski klub pred Velikimi Poljanami in Slatnikom. Nagrade sta tekmovalcem podelila ribniški župan Jože Levstek in vinska kraljica Martina Baškovič. V nadaljevanju so na svoj račun prišli ljubitelji plesa, smeha in glasbe. Nastopili so Godba Dobrepolje, Društvo mažoret in plesalcev Ribnica, ki z dvema točkama v začetku oktobra potuje na evropsko prvenstvo v Francijo, folklorne skupine Tine Rožanc, Sora iz Medvod in domača Grmada. Mažorete so skupaj s Plesnim studiem Rusalka iz Kočevja pripravile pravo presenečenje. Nenapovedano so sredi semanjega vrveža na glavnem trgu izvedli plesni flash mob. Namen flash moba je ravno v presenečenju, nenapovedanem dogodku. Njihov osnovni namen je bil, da k plesu povabijo vse željne plesa in zabave ter tako presenetijo publiko, ki se je v dopoldanskih urah zbrala v Ribnici. S sporočilom, ki ga prinašajo plesni koraki tokratnega flash moba, da je ples zdrav, da sprošča in zabava, je plesalo in se zabavalo okoli 80 sodelujočih. Na zelenici za gradom je potekalo tekmovanje v agilytiju za pokal suhe robe, obiskovalci so si lahko ogledali razstave v galeriji, muzeju in Rokodelskem centru ter Park kulturnikov, obiskali so lahko tudi Škrabčevo domačijo v Hrovači in se pod vodstvom mladih iz Društva Katoliške mladine Ribnica povzpeli na Plečnikove zvonike ribniške cerkve.

Tekmovanje za naziv ‘Kraljica suhe robe’
Svoj kamenček v mozaik semnja so dodali tudi ribniški študentje, ki so poskrbeli za številne animacije in kar v navadi je že, da se TD in RŠK na semanji dan dopolnjujeta, tako da skozi ves dan niti minuto ni dolgčas. Izvirni so bili letos v Rokodelskem centru, kjer so drugo leto zapored organizirali tekmovanje za naziv ‘Kraljica suhe robe’. Med petimi tekmovalkami, ki so se borile za naslov Kraljice suhe robe 2012 (Milka Gornik, Julka Lesar, Sara češarek, Uršula Jaklič in Andreja Oražem), je letošnja kraljica postala Andreja Oražem iz Prigorice, 2. mesto je zasedla Uršula Jaklič iz Sajevca, 3. mesto pa Sara Češarek iz Ribnice.

Igra ugotavljanje dolžine vitre
Med tem so pripravili še igro in sicer ugotavljanje dolžine vitre, ki je vpletena v koš. Najbližja pravilni dolžini je bila Tina Kaplan. Pravilen odgovor je bil 6713 cm, njena stava pa je bila 6300 cm.

Za semanji dan živi celotna Ribniška dolina, sodelovale pa so tudi ostale občine iz soseščine. Turistični ponudniki so prišli še z Gorenjske, Štajerske, Primorske in tako postaja prva septembrska nedelja v Ribnici kar Slovenija oz. Evropa v malem. Hkrati se odvija pravi festival kulinarike, saj na ta dan lahko v Ribnici okušamo gobje, divjačinske, ribje in ostale dobrote, ki jih pripravljajo domača društva. Ker jih je po navadi zgodaj zmanjkalo, so tokrat nalovili več rib, odkupili še več divjačinskega mesa, po gobe pa so odšli celo na Pokljuko.

Organizatorji so ponosni tudi na svoje predhodnike, v prvi vrsti na dolgoletnega predsednika Turističnega društva Andreja Klemenca in prof. Janeza Debeljaka. Pred dvema letoma so se jim poklonili s priložnostno razstavo, s katero so preleteli 35 let semnja in jo bodo redno dopolnjevali. K sodelovanju so povabili Muzej Miklova hiša in tako je mag. Marina Gradišnik s pomočjo še živečih akterjev semanjega dogajanja izbrskala še neobjavljene fotografije in označila najpomembnejše prelomnice. Razstava je bila na ogled tudi letos.

S sejmom je Turistično društvo Ribnica zaključilo letošnje zelo uspešno in bogato dogajanje, v juliju in avgustu so znova pripravili zelo odmevne in kvalitetne Grajske večere, ki so v ribniški Grad privabili preko sedem tisoč obiskovalcev.

Marko Modrej

Komentiraj