Ribnica

Foto: 17. blagoslov motoristov pri Novi Štifti 2015

Nova Štifta – Včeraj, 27. aprila 2015 je društvo MzM (Motoristi za motoriste) pri Novi Štifti nad Ribnico, sicer v občini Sodražica organiziralo že tradicionalni, 17. Blagoslov motoristov in motorjev. Blagoslov je kot vsa leta doslej opravil pater Niko Žvokelj, tudi sam motorist, ki je bil pred 17. leti pobudnik blagoslova. »Takrat je bil tovrsten blagoslov še edini v Sloveniji, danes jih je že preko 20,« je povedal vodja prireditve Pavle Hočevar, ki je s patrom Nikom oral ledino blagoslovov.

Pri Novi Štifti se je letos zbralo okrog 3000 motorjev oz. okrog 5000 motoristov in ostalih ljubiteljev dvokolesnikov. V primerjavi z lanskim letom se je številka podvojila. Pred romarsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja se tako zberejo lastniki motorjev iz vse Slovenije, pa tudi tujine. Vsako leto poleg blagoslova in družabnega srečanja poteka predavanje na temo varnosti v cestnem prometu. Letošnji moto predavanja je bil ‘Odgovoren motorist’. Predavanje je društvo MzM tudi tokrat organiziralo skupaj s Policijsko postajo Ribnica, ki jo je zastopal pomočnik komandirja Marjan Cimprič. Sicer društvo MzM med drugim skrbi za osveščanje varne vožnje, ima tudi sklad, iz katerega nudijo pomoč motoristom ponesrečencem in njihovim svojcem. Letos so namenili že rekordnih 8.200 evrov, skupaj v desetih letih pa že preko 50.000 evrov. Pomagajo tudi pri drugih elementarnih nesrečah. Društvo, katerega predsednik je Valentin Sojar, pred njim je to bil Pavle Hočevar, ima 150 članov iz vse Slovenije. Društvo vsako leto tudi organizira vožnjo v Assisi. Poleg Assisija bodo 21. junija letos krenili še v Bosno, Međugorje in po jadranski magistrali nazaj domov.

V današnjem pestrem programu je Peter Škofic iz Škofljice predstavil tudi knjigo: Začetki starodobništva na Slovenskem, skupaj z AMZS-jem so predstavili akcijo Ne spreglej me, Žiga Bižal in Luka Ileršič pa sta predstavila himno MzM-ja in številne motoriste zabavala do poznega popoldneva.

Pavle Hočevar – motoristi 2015

Marko Modrej

Komentiraj