Na današnji dan Zanimivosti

Na današnji dan pred 150 leti so se prvi povzpeli na Matterhorn

Matterhorn (4478m)
Matterhorn (4478m)

Na današnji dan pred 150 leti, 14. 7 .1865, so se prvi povzpeli na Matterhorn (4478 m), eno najbolj prepoznavnih gora na svetu. Žal se je zmagoslavni vzpon sedmerice (Edward Whymper, Charles Hudson, Francis Douglas, Douglas Robert Hadow, Michel Croz, Peter Taugwalder in Peter Taugwalder) kmalu sprevrgel v tragedijo.

Matterhorn (nemško), Monte Cervino (italijansko), Mont Cervin (francosko) je 4.478 m visoka gora, ki leži v Penninskih Alpah na meji med Švico in Italijo. S svojo piramidasto obliko predstavlja enega najvišjih in najbolj prepoznavnih vrhov Alp. Pod njo se nahajata mesti Zermatt, na severo-vzhodu in Breuil-Cervinia na jugu. V zgodovino alpinizma se je Matterhorn vpisal kot eden izmed zadnjih še nepreplezanih vrhov zlate dobe alpinizma. Prvi poizkus vzpona na goro je bil izveden leta 1857, temu so sledili še mnogi drugi. Ti so večinoma potekali iz italijanske smeri, ki je bila na videz lažja, kasneje v steni pa se je izkazalo, da je smer za takratne razmere skoraj neprehodna.

Do prelomnice je prišlo 14. julija 1865, ko se je iz švicarske smeri na vrh zmagoslavno povzpela sedemčlanska angleška odprava. Veselje pa se je kmalu spremenilo v tragedijo. Med spustom po strmi steni se je strgala vrv, na katero so bili navezani plezalci, v globino so omahnili štirje plezalci. Nihče od njih ni preživel. Samo dva dni po prvem vzponu se je na goro povzpela nova odprava, ki je dokazala, da je vzpon na goro mogoč tudi po italijanski smeri. Zatem so vzponi na goro postajali vedno bolj pogosti.

Kljub temu, da je bila gora preplezana, so stene med posameznimi grebeni še vedno predstavljale največji izziv alpinizma. Najtežja je bila zahodna stena Matterhorna, ki je bila delno preplezana septembra 1879, v celoti pa šele leta 1962. Severna stena, ki je spadala med zadnje izzive alpinizma je bila preplezana leta 1931, južna stena je bila preplezana istega leta, vzhodna stena pa leta 1932.

Leta 2009 je švicarski plezalec Ueli Steck, postavil rekord pri plezanju po severni steni gore. Steno je preplezal v 1 uri in 56 minutah.

Komentiraj