Na današnji dan Zanimivosti

Na današnji dan je v New York prispel Kip svobode

Kip svobode
Kip svobode

Leta 1885 je v New York prispel Kip svobode (angleško. Statue of Liberty, s polnim imenom Liberty Enlightening the World), darilo Francije ZDA. Slavnostno so ga odprli dobro leto kasneje. Kip svobode  je ameriški spomenik, ki stoji na ustju reke Hudson v newyorškem pristanišču in predstavlja pozdrav vsem obiskovalcem, tudi priseljencem, ki so prihajali v Ameriko. Kip predstavlja boginjo svobode, ki v iztegnjeni roki drži baklo in je eden najznačilnejših ameriških simbolov.

Kip svobode je bil francosko darilo Američanom ob 100. obletnici deklaracije neodvisnosti, hkrati pa skupni projekt Amerike in Francije. Veljaki so se dogovorili, da bodo Američani zgradili podstavek, Francozi pa kip, ki naj bi ga nato sestavili v ZDA. A na obeh straneh Atlantika so imeli denarne težave, zato je prišlo do desetletne zamude …

Izdelavo kipa so v Franciji zaupali Fredericu-Augustu Bartholdiju, ki naj bi dela konča leta 1876 – ob stoletnici Ameriške deklaracije neodvisnosti. Medtem ko so se odgovorni ukvarjali z zbiranjem denarja, je Bartholdi načrtoval kolosalno bakreno strukturo. Pri delu mu je pomagal inženir Gustave Eiffel, ki je oblikoval tudi znameniti stolp v Parizu – oblikoval je masivni železni pilon in sekundarno ogrodje, zaradi katerega se lahko bakreni ovoj kipa premika neodvisno.

Leta 1885 so Američani le zbrali dovolj denarja za podstavek in gradnjo končali aprila 1886. Kip je bil dokončan že leta 1884 (Francozi so bili očitno pri zbiranju prispevkov bolj učinkoviti) in je od junija 1885 čakal v newyorškem pristanišču, kamor je iz Francije priplul na ladji Isere v 350 kosih, zapakiranih v 214 zabojev. Za sestavljanje kipa so potrebovali štiri mesece in 28. oktobra 1886 se je z desetletno zamudo le zgodilo veličastno uradno odprtje veličastnega Kipa svobode pred tisoči gledalcev.

Zanimivosti
Na bronasti plošči v temelju Kipa Svobode so besede pesnice Emme Lazarus iz leta 1883, ki vabijo izmučene, brezdomne, uboge in zaničevane, po svobodi hrepeneče množice ter ponosno oznanjajo : >> Ob zlatih vratih dvigam plamenico! << Mišljene so množice ljudi, ki so bežale pred revščino in zatiranjem v takratni Evropi, pesniško poudarjena Zlata vrata pa so jim odpirala možnost, da začnejo v Ameriki novo življenje.

Arhitektura Kipa Svobode
Kip Svobode ima železno ogrodje, ki sloni na štirih jeklenih stebrih, in je prekrit z bakrom. Ženska, ki ponazarja pojem svobode, je visoka 46m in oblečena v dolgo antično obleko. Njena glava je široka 3m in visoka 5m, desna roka z baklo pa je dolga 13m. Bakla je 93m nad morsko gladino.

Kip sestoji na betonskem podstavku, obloženim z granitom. Njegove temelje obdaja zid v obliki zvezde z enajstimi kraki. Ta zid je del opuščene trdnjave Fort Wood. Podstavek s temelji vred je visok 47m.

Vir: rtvslo.si in sl.wikipedia.org

1 komentar

Komentiraj