Na današnji dan Zanimivosti

7. junija je v atentatu umrl Ivan Kramberger

Ivan Kramberger

Ivan Kramberger

Leta 1992 je v atentatu umrl slovenski izumitelj, dobrotnik, pisatelj in politik Ivan Kramberger. To je prvi in edini atentat na slovenskega politika, ki še danes poraja dvome o motivih zanj.

Ivan Kramberger (tudi Dobrotnik iz Negove), slovenski izumitelj, dobrotnik, pisatelj in politik, * 4. maj 1936, blizu Benedikta v Slov. goricah † 7. junij 1992, Jurovski Dol pri Lenartu.

Kramberger je bil izredna in samonikla osebnost v slovenskem medijskem in političnem prostoru. Kot delavec je služil v Nemčiji, kjer je iznašel in patentiral vrsto tehnologije stroja za dializo. Finančna sredstva, ki jih je s tem dobil, je delil med revne slovenske prebivalce. S svojo ženo in otroki je živel zelo skromno, znan je bil tudi po tem, da je vozil avtomobile, ki jih je izdeloval sam. Kot ljudski človek je imel mnoge politične govore, najpogosteje na Prešernovem trgu v Ljubljani. S podporo ljudskih glasov je kandidiral na volitvah za predsednika Republike Slovenije leta 1990 in prejel 18,5 % glasov. Leta 1992 je dejal, da ne misli več kandidirati za predsednika države in napovedal, da se bo s svojo stranko udeležil volitev v državni zbor, vendar je bil še pred uradnim začetkom volilne kampanje ustreljen. Domnevni storilec, ki naj bi pijan streljal iz velike razdalje, je bil obsojen na zaporno kazen. Zaradi teh okoliščin motiv umora in njegov potek še danes nista pojasnjena s trdnimi argumenti.

Komentiraj