Koledar dogodkov Ribnica

Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije na predavanje Fotografija v gorah

Kdaj: v četrtek, 22.4.2010 ob  19h
Kje: V skednju Škrabčeve domačije, Hrovača
Info: PD Ribnica

Planinsko društvo Ribnica vas ob Dnevu Zemlje

v četrtek, 22. aprila 2010, ob 19. uri, vabi
v skedenj Škrabčeve domačije

na predavanje Fotografija v gorah


Predaval bo fotograf Dan Briški, ki bo nam bo preko svoje fotografske zgodbe čudovitih fotografij pretanjenih motivov, barv in utripov gora odgovoril tudi na marsikatero vprašanje, ki se nam vedno znova porajajo ob fotografiranju v gorah in tudi sicer. Kako fotografirati ljudi in pokrajino, na katere napake moramo paziti, kaj početi s svetlobo (premalo/ preveč svetlobe), kam se postaviti, kako posneti portrete, čudovito cvetje in kako kavko v letu, pa kako gore in njih strmost, kako izostriti prave stvari … in kdaj nastanejo nalepše fotografije.

DAN  BRIŠKI
Naj bo sonce ali dež, veter, sneg, vedno lahko naletite na človeka, ki mu je divjina dom, pa ne zaradi preživetja temveč iz ljubezni do narave, še posebej gorske. Natovorjen s težkimi objektivi in stojali se večkrat izpostavlja nevarnostim, medtem ko hodi po gorskih brezpotjih in išče motiv za svojo dušo. Večkrat se stopi z naravo, kot da je del nje, njenega besa, ki  neusmiljeno udriha po grobih nedotaknjenih skalah in kjer veter neizprosno piše vedno nove melodije.

Vendar vse to ni samo za ušesa in oči. Dan zna občutke, dane v tistem trenutku, prenesti v svojo kamero in pozneje predstaviti širši množici ljudi. Le malo je fotografov, ki lahko tako tenkočutno zaznajo lepoto gorske narave, ki je marsikomu nedostopna. Dan ni fotograf z dolgoletnim stažem, saj se resneje ukvarja s fotografijo šele dobra štiri leta. Vendar pa je po tem, kar predstavljajo njegova dela, moč zaznati umetnika, ki zna na dojemljiv način prikazati neponovljive trenutke. Njegove fotografije so tako prepričljive, da na trenutke začutiš hlad in veter ter te zasanjajo v odmaknjeno divjino.

Dan Briški je študent fotografije na VSŠ v Sežani in član predsedstva foto kluba Diana. Imel je vrsto samostojnih razstav. Večkrat je sodeloval na domačih in mednarodnih fotografskih natečajih, kjer je za svoja dela dobil vrsto nagrad (Elo Mihevc, AFIAP, KMF FZS).

Komentiraj