Koledar dogodkov Ribnica

Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije na pogovor z Miranom Potrčem

Miran Potrč, Klic k razumu - Spomini
Miran Potrč, Klic k razumu - Spomini

Kdaj: v četrtek, 22. januarja 2014, ob 18h
Kje: skedenj Škrabčeve domačije, Hrovača
Info:  —

Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije
na večer ob spominih, ki jih je Miran Potrč,
dolgoletni poslanec Državnega zbora Republike Slovenije,
zbral v ravnokar objavljeni knjigi  Klic k razumu – spomini

četrtek, 22. januarja 2014, ob 18. uri v skednju Škrabčeve domačije

Miran Potrč, Klic k razumu - Spomini

Miran Potrč, Klic k razumu – Spomini

O vlogi poslancev včeraj, danes in jutri  ter o plodnem delovanju v samem vrhu slovenske politike se bo z Miranom Potrčem pogovarjal profesor ustavnega prava dr. Ciril Ribičič, s katerim sta skupaj grela poslanske klopi v burnih časih osamosvajanja.

»Opisi dogodkov in okoliščin, vse do tistih v skupščini SRS, temeljijo na mojih spominih in mojem doživljanju takratnega časa. Z vso moralno odgovornostjo trdim, da se je vse to res zgodilo in da je opisano korektno … Knjiga ni moj življenjepis, temveč le izbor pomembnih dogodkov in dejanj, ki so zaznamovali moj značaj in delo. Opisujem tudi družbene okoliščine, kakor sem jih sam videl in doživljal, in vesel bom, če bo knjiga zanimala tudi mlade, ki teh obdobij niso doživljali osebno in jih zato ne poznajo ali pa poznajo le zavestno izkrivljeno resnico o tistem času. Svoj zapis dogodkov in časa, ki ga opisujem, dajem tudi v kritično oceno sodobnikom, ki preteklost morda vidijo drugače.« Miran Potrč, predgovor h knjigi Klic k razumu – spomini.

Miran Potrč (1938), univerzitetni diplomirani pravnik, je bil kar šest mandatov zapored, od 1990 do 2008, priljubljen poslanec Državnega zbora, večino tega obdobja je tudi vodil poslansko skupino ZLSD/SD. Bogata poslanska kariera poklicnega funkcionarja Zveze komunistov Slovenije in sindikatov se je začela že v nekdanji Skupščini SRS, kjer je bil več mandatov delegat in v letih 1986-1990 tudi predsednik. Pred tem je štiri leta vodil slovensko delegacijo v Zboru republik in pokrajin jugoslovanske skupščine. Predsedoval je ustavni komisiji, ko so se v letih 1988 in 1989 oblikovali pravni temelji za osamosvojitev Slovenije in prve večstrankarske volitve, ter poslovniški komisiji med pripravo prvega poslovnika državnega zbora, ki je veljal skoraj deset let.

Večer posvečamo mag. Štefanu Korošcu (1938-2014), politiku, gospodarstveniku in pomembnemu so-oblikovalcu ter aktivnemu spremljevalcu naše družbene stvarnosti, ob prvi obletnici njegove smrti.

1 komentar

  • V nedavnem intervjuju je bivši predsednik republiške skupščine republike Slovenije v SFRJ in sedaj upokojeni poslanec SD, g. Miran Potrč, povedal, da so on, Milan Kučan in dr. Janez Drnovšek ob osamosvajanju imeli še tako oblastno moč in možnost, da bi lahko s silo ustavili začeti proces osamosvojitve in spremembe enopartijskega družbenega sistema, kar bi zopet pomenili nasilje (op.:državljansko vojno!). Vendar so vedeli, da je enopartijski (socialistični) sistem “preživet« in so dopustili nadaljnji tok osamosvajanja Slovenije. Brez komentarja! V opomin in spomin!

Komentiraj