Koledar dogodkov Ribnica

Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije na pogovor z Franc Sever Franto – Past na Menini planini

Kdaj: v petek, 16.4.2010 ob  19h
Kje: V skednju Škrabčeve domačije, Hrovača
Info: T: 01 / 58 16 308, M: 041-744-248


Franc Sever Franta: Past na Menini planini


Komandant Franc Sever Franta bo

svoje spomine na boje na štajersko-koroškem območju

obujal in delil v pogovoru z Jožetom Volfandom, urednikom knjige,

ter z Jožetom Voznyjem, režiserjem, dramaturgom, bivšim televizijcem in
predsednikom uprave Ustanove Franca Rozman Staneta


v petek, 16. aprila  2010, ob 19. uri
v skednju Škrabčeve domačije.


VABLJENI!

Hrovača 42, 1310 Ribnica,
info@skrabceva-domacija.com, 041 744 248, 01 / 58 16 308

Prebiti se z Menine, nič čakati! Takšno je bilo povelje 13. marca 1945.

Komandant pri dvaindvajsetih letih, najmlajši v operativnem štabu dveh brigad je bil takrat Franc Sever Franta. Toda v grosupeljsko četo je vstopil že leta 1941, ko mu je bilo osemnajst let. Če je bil na Menini mlad komandant, pa je bil v resnici že med najstarejšimi partizani.Zagotovo bi že takrat napisal v uvod h knjigi Past na Menini planini stavek, ki ga zdaj beremo: Če imaš brezmejno vero v sebe in svoj prav, boš zanesljivo zmagal.

Tako čuti njegovo čisto partizansko srce.

Narodnoosvobodilni borbi v zdajšnjih časih nekateri še kar naprej lepijo predvsem ali samo etikete, ki z njenim poslanstvom in zgodovino nimajo veliko skupnega. To kaže jasnina avtorjeve, komandantove vere v partizanski boj, v borce in občečloveške vrednote. Ne zaradi dogodka, tudi ne zaradi knjige. Zaradi avtorja, zaradi Franca Severja Frante in njegovih borcev, tovarišev, moramo avtentično doživeti pričevanje o  vrednotah, ki jih ne bi smel pokopati noben čas.

***

Franc Sever Franta (1923) se je z 18 leti vključil v OF in vstopil v grosupeljsko četo. Sprva se je bojeval v II. Stajerskem bataljonu in II. Stajerski grupi odredov, leta 1943 se je pridružil Šlandrovi brigadi, do januarja 1944 je bil komisar Cankarjeve brigade, nato se je vrnil na Koroško, kjer je ustanovil vzhodni koroški odred in postal njegov komisar. Jeseni 1944 je bil postavljen za komisarja Šercerjeve brigade in februarja 1945 za komandanta Zidanškove brigade, ob koncu januarja pa za komandantna operativnega štaba Šlandrove in Zidanškove brigade. Osvoboditev je doživel na Koroškem kot major JA.

Po osvoboditvi po študiju je služboval kot načelnik lovske divizije na aerodormu Batajnica in postal komandant te zrakoplovne baze, nato je bil premeščen v Zagreb kot komandant zrakoplovne baze Pleso. Pred izstopom iz JA je bil pomočnik komandanta zrakoplovnega korpusa v Zagrebu. Kot polkovnik letalstva se je vpisal na ekonomsko fakulteto v Zagrebu, jo končal, nato pa je bil trinajst let generalni direktor Aerodroma Ljubljana Pula. Upokojil se je kot direktor Inex Adrie Airways. Spominski zapis Franca Severja Frante o tem, kako je na Menini planini z izvrstno taktiko prelisičil XIV. SS divizijo, je bil v knjižni obliki prvič izdan ob 60-letnici teh bojev, pred nami je sedaj tretji, rahlo dopolnjen ponatis.

Komentiraj