Koledar dogodkov Ribnica

Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije na pogovor s Tadejem Golobom in Viki Grošeljem

Kdaj: v četrtek, 23.9. 2010 ob 19h
Kje: V skednju Škrabčeve domačije, Hrovača 42
Info: T: 01 / 836 99 36

Tadej Golob in Viki Grošelj
v skednju Škrabčeve domačije

četrtek, 23. septembra 2010 ob 19. uri


S Tadejem Golobom, novinarjem, pisateljem in alpinistom,
se bo pogovarjal njegov prijatelj Viki Grošelj.


Čeprav bo izhodišče za njun pogovor s kresnikom nagrajeni roman Svinjske nogice, usoda glavnega junaka Janija Bevka pa tudi Golobov novi mladinski pustolovski roman, je težko verjetno, da se bosta v iskrivem klepetu izognila tudi drugim zanimivostim in podrobnostim.

***

Zgodba o Janiju Bevku, wannabe umetniku, risarju stripov, ki se pri tridesetih letih sooči z vprašanjem, kdaj se je v njegovem življenju prvič zalomilo, bi zlahka zajadrala v vode manierističnega opisovanja margine, ki je v slovenski literaturi tako pogosto in hkrati pogosto tako izpeto. Pa se to ne zgodi. Tadej Golob, novo ime med romanopisci, je s svojim prvencem sveže zarezal z jezikovno izpiljenim, vseskozi duhovitim in z močno dozo ironije podloženim prikazom tega nenavadnega junaka, ki zaman poskuša najti inspiracijo za naročilo, ki ga je po več letih končno le uspel dobiti. [… ] Svinjske nogice so vseskozi napete, na trenutke pretresljive, tudi šokantne, na skrivaj celo angažirane, dobro zastavljene in do konca spretno izpeljane – vse to pa zagotavlja prvovrsten bralski užitek.

Tako je o romanu Svinjske nogice zapisala kresnikova žirija.

***

Tadej Golob - novinar, pisatelj in alpinist

Tadej Golob

Tadej Golob (1967, Maribor) je v času študija delal kot honorarni sodelavec športnega programa TV Slovenija, nato je postal urednik revije za avtomobilistične ter motociklistične športe Grand Prix, kasneje pa glavni urednik revije za ekstremne športe Grif. Od leta 2001 ostaja zvest Playboyu, kjer v intervjujih spretno in vešče upodablja osebnosti iz sveta kulture, športa, politike in gospodarstva ter zarisuje svoja razmišljanja v kolumnah. Vmes je urednikoval revijo Gea, sodeloval z revijo Moč sanj, pisal redno kolumno za revijo Elle, na spletnem portalu Sport1 objavljal intervjuje s športniki, še vedno  piše za Sinfo, vladno glasilo, ki izhaja v angleščini.

Prvo knjigo je posvetil Davu Karničarju in njegovemu prvemu smučarskemu spustu z Everesta. Na tej odpravi je sodeloval tudi sam ter se dva dni po uspešno opravljenem smučanju povzpel na njegov vrh, njegov drugi osemtisočak, ki ga je osvojil v zdaj že več kot dvajsetletnem ukvarjanju z alpinizmom, njegovim glavnim hobijem.  Druga njegova velika uspešnica je bila tudi biografija Petra Vilfana, ki jo je napisal leta 2003; doživela je ponatis in tudi žepno izdajo. Po knjižici z izborom njegovih najbolj satiričnih kolumn je napisal še biografijo Zorana Predina (2008) in šele nato se je posvetil svojemu prvemu romanu Svinjske nogice, ki je izšel pri mariborski založbi Litera (april 2009). Letos je zanj prejel nagrado kresnik.

***

Viki Grošelj, alpinist, gorski reševalec in gorski vodnik

Viki Grošelj

Viki Grošelj je alpinist, gorski reševalec in gorski vodnik, po osnovnem poklicu pa športni pedagog. Je Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki, uvrščen je med trideseterico najuspešnejših plezalcev na štirinajst najvišjih vrhov sveta. Kot avtor oz. soavtor se podpisuje pod številne članke, publikacije, knjige ali pa TV-oddaje, posvečene goram in alpinizmu. Je soustanovitelj in v letih od 2001 do 2004 generalni sekretar slovenske sekcije Mountain Wilderness International, mednarodnega združenja, ki se bori za zaščito neokrnjenih gorskih področij doma in v svetu.

Komentiraj