Koledar dogodkov Ribnica

Vabljeni na podelitev štipendij Škrabčeve ustanove in na pogovor z akad. Tomažem Šalamunom

Ustanova patra Stanislava Škrabca
Ustanova patra Stanislava Škrabca

Kdaj: v četrtek, 25. oktobra 2012, ob 18h
Kje: skedenj Škrabčeve domačije, Hrovača
Info: T: 01/5816-308, M: 041-744-248

 

Ustanova patra Stanislava Škrabca

Ustanova patra Stanislava Škrabca

Vabljeni na podelitev štipendij Škrabčeve ustanove
in na pogovor z akad. Tomažem Šalamunom

Vabimo vas v četrtek, 25. oktobra 2012, ob 18. uri
v skedenj Škrabčeve domačije,

kjer bomo oznanili imena študentov slovenistike, slavistike, klasične filologije in jezikoslovja, ki bodo v študijskem letu 2012/2013 postali varovanci Škrabčeve ustanove,

ter prisluhnili pogovoru s svetovno uglednim pesnikom akademikom Tomažem Šalamunom in sogovornico Alenko Zor Simoniti, televizijsko novinarko in urednico kulturnih oddaj na RTV SLO.


Med deveto generacijo štipendistov Škrabčeve ustanove v študijskem letu 2012-2013 so se vpisali:

Kaja Hercog, dodiplomska študentka slovenistike na FF UM, Marco Wolf, dodiplomski študent splošnega jezikoslovja in nemcistike na FF UL, Gašper Beguš, doktorski študent jezikoslovja na Graduate School of Arts and Sciences, Harvard University, Maja Bitenc, doktorska študentka slovenistike na FF UL, Nina Ditmajer, doktorska študentka slovenistike na FF UM, Domen Krvina, doktorski študent slovenistike na FF UL, Mitja Trojar, doktorski študent jezikoslovja na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici in Ines Voršič, doktorska študentka slovenistike na FF UM.

***

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Častni gost slovesnosti bo mednarodno ugleden pesnik Tomaž Šalamun. Od leta 1966, ko je objavil pesniški prvenec Poker, slovenska poezija nikoli več ni bila ista kot prej. Že provokativne objave v reviji Perspektive pred tem so napovedovale močno pesniško osebnost, s Pokrom pa se je učvrstil kot začetnik modernizma in povojnega avantgardizma. Odločilno je sooblikoval svojo pesniško generacijo, močno je vplival tudi na posamezne ustvarjalce skozi vseh zadnjih pet desetletij. Danes je s štiridesetimi izvirnimi zbirkami in mnogimi prevodi eden najbolj uglednih evropskih pesnikov.

V Zagrebu rojeni Šalamun (1941) je najprej živel v Kopru, zdaj pa je njegova matična postaja že dolgo Ljubljana. Veliko ustvarja po svetu, saj je reden in cenjen predavatelj ter gost pesniških festivalov, delavnic in bralnih turnej, zlasti na univerzah v Združenih državah Amerike. Prešernova nagrada, nagrada za evropsko poezijo v Münstru in makedonska nagrada zlati venec Struških večerov poezije (SVP) so le najpomembnejša med mnogimi priznanji, ki potrjujejo njegovo visoko mesto v sodobni poeziji. Tomaž Šalamun je tudi član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

 ***

Podeljujemo.

Ustanova patra Stanislava Škrabca je v letih svojega delovanja podelila že 65 štipendij obetavnim študentom slovenistike, slavistike, klasične filologije, splošnega in primerjalnega jezikoslovja.

Nagrajujemo.

Akad. prof. dr. Jožeta Toporišiča, Janka Modra, prof. dr. Martino Orožen in izr. prof. dr. Majdo Mrše smo zaradi njihovih izjemnih znanstveno-raziskovalnih opusov nagradili za življenjsko delo z nagrado Škrabčeve ustanove.

Spodbujamo.

V okviru Odprtega termina podpiramo strokovne pobude in delo lektoratov po svetu, ki skrbijo za rast in razvoj slovenskega jezika.

Povezujemo.

Škrabčeva ustanova povezuje znanstveno-raziskovalno delo in trajnostno naravnana podjetja,druži strokovne presežke odličnih študentov in darežljivost posameznikov – Prijateljev Škrabčeve ustanove.

***

Ustanovo patra Stanislava Škrabca podpirajo dragoceno pokrovitelji:

Zavarovalnica Triglav, Riko, Inles, Pošta Slovenije, Inotherm, Eles, Društvo Slovenija-Rusija, Občina Ribnica, Parketarstvo Roman, BTC City

Banking, Aerodrom Ljubljana, Filc, IB Techno, Korona, Pristop, YASKAWA Ristro, Medis, Telekom, BSH, Grafit, Maboles, GEN, Prijatelji Škrabčeve ustanove

Komentiraj