Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Simona Škrabec in Slavko Bobovnik na vrtu Škrabčeve domačije

Kdaj: v četrtek, 26. avgusta 2021 , ob 18. uri
Kje: na vrtu Škrabčeve domačije, Hrovača
Info: —

Tu smo, skupaj smo! Končno. Veselimo se naše rojakinje in vidne nadaljevalke izročila Škrabčeve družine, vrhunske prevajalke, ambasadorke malih jezikov v mednarodnem PEN.

Na vrt Škrabčeve domačije vabita
v četrtek, 26. avgusta, ob 18. uri
SIMONA ŠKRABEC in SLAVKO BOBOVNIK
k razmišljanju na glas o prevajanju in tolmačenju, pomembnosti jezikov, predvsem pa o
Simonini knjigi kratkih zgodb VRAČAM SE IZ GOZDA Z OBARVANIMI ROKAMI.

Simona Škrabec je nadaljevalka in odlična predstavnica izročila in slovesa Škrabčeve rodbine. Z živo navezanostjo na jezik se, tako kot že prednik jezikoslovec p. Stanislav Škrabec, poglablja v bogastvo slovenščine in, kakor njen uspešni sodobnik Janez Škrabec v podjetništvu, predstavlja svojo literaturo in refleksijo po vsem svetu.
Drugo leto se bo dopolnilo tretje desetletje njenega bivanja v Barceloni, kjer je tudi doktorirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije. Od doma je na študij nemščine v Ljubljano prinesla slovenščino in srbohrvaščino. Danes njeno vsakodnevno življenje poteka v katalonščini, akademsko pa predvsem v katalonščini, španščini ali angleščini. Zna sedem jezikov, a meni, da bi jih kot primerjalka morala obvladati deset. Prepričana, da ima vsaka oblika izražanja pravico do dostojanstva, se zavzema za prevajalce in jezike malih skupnosti. Šest let je bila predsednica mednarodnega odbora PEN za jezikovne pravice in prevajanje. Ne podcenjuje pomembnosti, ki jo ima pri odpravljanju konfliktov prevajanje političnih, ekonomskih in drugih vsebin.

Simona piše eseje in znanstvene članke v akademskih revijah in je redna književna kritičarka v barcelonskih častnikih in revijah. Prevaja iz katalonskega jezika v slovenščino in obratno. Sama slikovito pove: »Moj boj na literarnem področju je, da ostanem sposobna še vedno pisati in prevajati v slovenščino.« V sta izšli knjigi njenih književnih esejev Potomci samote (2005) in Po sledeh izkopanin (2005). Lani objavljena knjiga kratkih zgodb Vračam se iz gozda z obarvanimi rokami je njen literarni prvenec. V njem zvabi bralca na potovanja po širjavah in daljavah in ga na koncu zapelje v globino notranjih razmišljanj.
Slavko Bobovnik je seveda zdaj že upokojeni voditelj televizijskih Odmevov, ki se ga še vsi spominjamo po hitrih in lucidnih posegih v intervjujih in širokem poznavanju obravnavanih tem.

Dogodek bo potekal na vrtu Škrabčeve domačije pod PCT pogoji. V primeru slabega vremena vas bomo o izvedbi dogodka naknadno obvestili.

Komentiraj