Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Predstavitev knjige Stanke Mihelič PRIDI NAS REŠIT

Stanislava Sluga Púdobska, Prerok I
Stanislava Sluga Púdobska, Prerok I

Kdaj: nedelja, 10. aprila 2016, ob 20. uri
Kje: v cerkev Marije Vnebovzete pri Novi Štifti
Info: —

V svetem letu Božjega usmiljenja 2015 – 2016
lepo povabljeni na predstavitev knjige

Stanke Mihelič PRIDI NAS REŠIT
v cerkev Marije Vnebovzete pri Novi Štifti
na tretjo velikonočno nedeljo,  10. aprila 2016 ob 20. uri

NOVI KNJIGI STANKE MIHELIČ NA POT

Bralce religiozne lirike je v jubilejnem Letu usmiljenja  2016, skozi katerega romamo že četrti mesec, Stanka  Mihelič presenetila z novo zbirko pesmi, šesto po vrsti v  petindvajsetih letih. Marsikomu se bo pri tem postavilo  vprašanje, čemu ta naglica v izdajanju …

Odgovor na to vprašanje je v naslovu njene nove  zbirke: Pridi nas rešit! Če so se dosedanje zbirke pesmi  Stanke Mihelič – po skrivnostnem Božjem utripu  večnosti – sredi njenega vsakdana spočenjale predvsem  iz spontanega navdiha, je bila tokratna zbirka v  samem njenem začetku dobesedno izzvana. Izzvana  ne le od zunaj, ob znamenju previdnostne razglasitve  jubilejnega Leta usmiljenja 2016 po papežu Frančišku,  ampak izzvana tudi od znotraj, ob spoznanju srčike  lastne duhovnosti in lastnega pesniškega poslanstva:  to je razglašanje in opevanje Božjega usmiljenja, ob  otroško zaupnem potapljanju sebe in vsega sveta v  Njegove globine. Sredi zaskrbljujočega dogajanja  v svetu in tudi pri nas pomenijo njene pesmi  dramatičen krik na pomoč, duhovni SOS, bivanjski  krik obupanega sodobnega človeka in vsega človeštva  k Jezusu, učlovečenemu Očetovemu Usmiljenju: Pridi  nas rešit! V ječi smo, ne znamo in ne moremo ven …  Umetniške ilustracije Stanislave Sluga Púdobske so v  tem oziru zelo zgovorne.

Zdi se, da je motiv za objavo te pesniške zbirke za  Stanko Mihelič tako rekoč moralni imperativ. Po  nekem notranjem ukazu čuti, da mora nujno dati svoj  prispevek k jubilejnemu Letu usmiljenja, ali bolje, svoje  pričevanje o Božjem usmiljenju, v pomoč in spodbudo  vsem, do katerih bo prišlo njeno pesniško sporočilo:  človeštvo v svoji globini nemo vpije k Božjemu  usmiljenju – in v Jezusu nam Božje usmiljenje prihaja  naproti! Je blizu, je tu! Brat, sestra, zaupaj Vanj!

p. Tomaž Podobnik DJ

Komentiraj