Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Predavanje Maje Kržišnik – Spremenljivi konteksti oblikovanja

Rokodelski center Ribnica
Rokodelski center Ribnica

Kdaj: sreda, 8. april 2015, ob 18. uri
Kje: Rokodelski center Ribnica
Info: —

V A B I L O

PREDAVANJE MAJE KRŽIŠNIK
Spremenljivi konteksti oblikovanja

Rokodelski center Ribnica
sreda, 8. april 2015, ob 18. uri

Rokodelski center Ribnica

Rokodelski center Ribnica

O predavanju:
Pogledi na oblikovanje so se v obdobju njegovega razvoja v zadnjih sto petdesetih letih velikokrat spreminjali. Povezave z zgodovinskimi in kulturnimi dogodki, družbenimi spremembami, različnimi  odkritji, odvisnost od novih tehnologij, globalizacije ali digitalizacije, so stroki oblikovanja odpirale nove možnosti in priložnosti.

S premikom od ročne izdelave predmetov k strojni proizvodnji  se je uveljavilo industrijsko oblikovanje s svojimi zakonitostmi. Prav serijska proizvodnja  pa je v nadaljnjem razvoju  oblikovanja postala izziv za iskanje alternativ in za eksperimentiranje.  V predavanju bodo prikazani predmeti v kontekstu industrijskega oblikovanja, umetnostne obrti in likovnega ustvarjanja. Razvila se je namreč tudi zavest o pomenu ustvarjalnega procesa, vključevanja tradicije, in prisotnosti spomina pri reševanju kompleksnih problemov. Pri ustvarjanju vrednot je pomembno ponovno odkrivanje obrti kot neke osebne izkušnje.

Nove drugačnosti v oblikovanju nastajajo s preučevanjem procesa oblikovanja in ne njegovega rezultata. Oblikovanje ostaja hibrid družboslovnih, tehničnih in humanističnih znanosti. Z ustvarjalno sintezo nastajajo novi predmeti z novo ali dodano vrednostjo zaradi inventivnega razumevanja funkcije, konstrukcije, tehnologije in konteksta. Meje med posameznimi področji se podirajo, novi predmeti včasih komunicirajo v prostoru kot materializirane ideje, ki se med seboj razlikujejo v stopnji ustvarjalnega naboja.

O avtorici:
Maja Kržišnik, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka se ukvarja z oblikovanjem že več kot štirideset let, od svoje diplomske naloge naprej. Zaposlena je bila kot svetovalka za oblikovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so v okviru IDCO, informacijsko dokumentacijskega centra za oblikovanje, kjer je bila direktorica, med 1988 in 1999 organizirali skoraj 200 razstav z raznih oblikovalskih področij,  posvetov, okroglih miz, itd. Pripravila je več avtorskih razstav s področja oblikovanja doma in v tujini,  ter je avtorica številnih kritiških prispevkov v strokovnem in dnevnem časopisju. Poleg tega je predavala Razvoj oblikovanja na Naravoslovnotehniški fakulteti, oddelku za oblikovanje tekstilij in oblačil, v zadnjih letih pa sodeluje s ciklom predavanj Sodobna moda na Fakulteti za dizajn Univerze na Primorskem.

Komentiraj