Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Predavanje M. Mastnaka Cvetoča pomlad v Knjižnici Miklova hiša

Matjaž Mastnak, Cvetoča pomlad
Matjaž Mastnak, Cvetoča pomlad

Kdaj: torek, 09. april 2013, ob 19h
Kje: Knjižnica Miklova hiša
Info: 01/8350-382, miklova.hisa@siol.net

Matjaž Mastnak, Cvetoča pomlad

Matjaž Mastnak, Cvetoča pomlad

Predstavitev knjige avtorja Matjaža Mastnaka
Cvetoča pomlad

torek, 09. april 2013, ob 19h
Knjižnica Miklova hiša

V predavanju in predstavitvi knjige bo avtor Matjaž Mastnak na poljuden način predstavil samonikle cvetlice, ki na Slovenskem cvetijo med koncem zime in kresom, s poudarkom na prilagoditvah vrst na različne izzive okolja ter strategijah cvetenja, razširjanja in preživetja. Težišče in izvirna nota je v iskanju povezav med rastlinami in človeško kulturo, tako v preteklosti kot tukaj in zdaj.

Knjiga Cvetoča pomlad je prva v nizu del obširnejše zbirke Od cvetane do živane, v kateri se bo avtor, eden vidnejših strokovnjakov s področja botanike, ukvarjal z različnimi vidiki narave.

Matjaž Mastnak je od leta 1991 zaposlen v Arboretumu Volčji Potok. Delal je na področju varstva narave in šolstva. Podaja strokovne vsebine otrokom in odraslim in vodi programe za osnovnošolske obiske v Arboretumu Volčji Potok. Je svétnik in višješolski predavatelj ter avtor in soavtor učbenikov za osnovne in srednje šole.

[oglas tip=”180×150″ p=”D”]Ste vedeli … Jarica lahko izstreli svoje seme štirideset centimetrov daleč. Šopek vijolic na reverju je pomenil, da podpirate Napoleona. Zvončki so ponekod tudi zavarovane rastline. Gospodinje so rumeno kalužnico dodajale za barvo maslu. Žafran ni samo ‘drag’, temveč tudi cvetlica strasti. Tevje v grbu pomeni raznoterost, združena v eno, ki služi skupnemu preživetju. Če so hoteli za koga v starem Rimu na lep način povedati, da je čez les, so rekli: »Teloha mu manjka.« Lapuh domačini nad Vipavsko dolino nagovarjajo z žensko obliko in mu pravijo lažnivka. Ker laže, da je zime konec. Jetrnik naj bi bil dober za zdravljenje jeter, ker ima njegov list tri režnje – kot jetra. V resnici pa je rastlina dokazano strupena – tisti, ki bi želel preveč na hitro odpraviti ‘zaprtje jeter’, lahko za vedno ostane brez sape.

Komentiraj