Koledar dogodkov

Vabilo: Pohod po Trubarjevi rojstni fari 2021

Pohod po Trubarjevi rojstni fari 2019

Kdaj: v nedeljo, 19. septembra 2021, ob 9. uri
Kje: odhod izpred Doma krajanov Turjak (avtobusna postaja)
Info: www.gradez.si

Vabilo na Pohod po Trubarjevi rojstni fari
v nedeljo, 19. septembra 2021, ob 9h

Čeprav osrednja in tradicionalna prireditev Praznik suhega sadja zaradi strogih omejitev NIJZ odpade, Društvo za ohranjanje dediščine v nedeljo, 19. septembra, ob 9. uri, vabi na Pohod po Trubarjevi rojstni fari, na katerem bomo upoštevali zdravstvena priporočila.

Pohod traja približno tri ure, primeren je za vse starosti. S pohodom se poklonimo očetu slovenske književnosti, ki je bil doma iz sosednje vasi. Pot po Trubarjevi rojstni fari je leta 2016 dobila častni naslov “naj regijska pot v OE Ljubljana”, na natečaju za najboljšo tematsko pot pod geslom Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga je organizirala Turistična zveza Slovenije.

Program pohoda – ob. 9. uri

  • odhod izpred Doma krajanov Turjak (avtobusna postaja)
  • sprehod po učni gozdni poti do Trubarjeve domačije na Rašici, kjer boste izvedeli kaj novega o očetu slovenske književnosti
  • postanek pri cerkvi sv. Kancijana v Škocjanu, kjer je bil Trubar krščen – z razlago o zgodovini župnije
  • prihod na Gradež, kjer vam bomo ob predhodni prijavi (na startu) postregli z enolončnico ter jabolčnim zavitkom (cena 6 evrov) in pripravili pokušino štrukljev z nadevom iz suhega sadja
  • ogled dediščine vasi (sušilnica sadja, hiša, v kateri je živel skladatelj Marij Kogoj, muzej kmečkega orodja, stari vodnjaki, gostilniška klet, kozolci, čebelnjak, kapelici …)
  • tržnica s tradicionalno društveno ponudbo.

Po želji boste izlet v naše kraje nadaljevali z ogledom Turjaškega gradu, ki je ponovno odprt.

Društvo za ohranjanje dediščine
Lojze Senčar, predsednik

Komentiraj