Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Pogovor Bojana Požarja z dr. Urošem Lipuščkom v skednju Škrabčeve domačije

Sacro egoismo, knjiga dr. Uroš Lipušček
Knjiga dr. Uroša Lipuška, Sacro egoismo

Kdaj: v ponedeljek, 17. septembra 2012, ob 19h
Kje: v skednju Škrabčeve domačije, Hrovača 42
Info: —

Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije na

pogovor Bojana Požarja z dr. Urošem Lipuščkom

ponedeljek, 17. septembra 2012, ob 19h
v skednju Škrabčeve domačije

Sacro egoismo, knjiga dr. Uroš Lipušček

Knjiga dr. Uroša Lipuška, Sacro egoismo

O italijanski politiki, politiki antantnih sil ter o tajni mednarodni pogodbi, sklenjeni med Italijo in antantnimi silami  v času prve svetovne vojne,  kot tudi o mednarodni politiki,  Kosovu ter stanju v slovenskih medijih se bo z dolgoletnim dopisnikom RTV Slovenija iz ZDA, urednikom, svetovalcem misije OVSE na Kosovu, rektorjem univerze AAB v Prištini in avtorjem knjige Sacro egoismo dr. Urošem Lipuščkom pogovarjal Bojan Požar, novinar, ustanovitelj in urednik spletnega portala Pozareport.si, v skednju Škrabčeve domačije v ponedeljek, 17. septembra 2012, ob 19. uri.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”] Knjiga Uroša Lipuščka Sacro egoismo (Mladinska knjiga, 2012) je izvirna, prva slovenska monografija o tajni mednarodni pogodbi, sklenjeni 26. aprila 1915 med Italijo in antantnimi državami. Z njo je Italija stopila v vojno na strani antante, za kar ji je ta obljubila južno Tirolsko, Trst, Goriško, Gradiško, velik del Kvarnerja s tamkajšnjimi otoki, dalmatinska mesta in dele obale v Albaniji.

Osrednja tema knjige sta italijanska politika in politika antantnih sil v času prve svetovne vojne: postopno pristajanje antantnih zaveznikov na italijanske zahteve, ruske ekspanzionistične ambicije in ruska vloga v tajnih pogajanjih ter nemoč jugoslovanske politične emigracije in Kraljevine Srbije, da bi vplivali na antantno in zavezniško dogovarjanje z Italijo.

Dr. Uroš Lipušček je avtor vrste del iz obdobja pred prvo svetovno vojno, med njo in po njej. Kot izvrsten poznavalec ameriških in britanskih diplomatskih arhivov je svojo monografijo o londonskem paktu utemeljil na obsežnem, doslej med slovenskimi in tujimi raziskovalci še neuporabljenem diplomatskem gradivu.

Komentiraj