Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo na druženje ob mednarodnem dnevu maternih jezikov 2013

Skedenj škrabčeve domačije v Hrovači
Skedenj škrabčeve domačije v Hrovači

Kdaj: v četrtek, 21. februarja, ob 18. uri
Kje: v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači pri Ribnici
Info: 01/5816-308, 041-744-248

Skedenj škrabčeve domačije v Hrovači

Skedenj škrabčeve domačije v Hrovači

Esad Babačić in Goran Vojnović

bosta gosta februarskega druženja,
zdaj že tradicionalno pripravljenega
ob mednarodnem dnevu maternih jezikov.

Boštjan Narat ju bo vodil po iskanju lastnega jezika

v četrtek, 21. februarja, ob 18. uri v skednju Škrabčeve domačije.

 Lepo vabljeni!

Materni jezik je dejstvo, pogojujejo in oblikujejo ga družina, družba in zgodovina. Seveda pa to dejstvo nima enega samega obraza. Iskanje lastnega jezika je dolgotrajen in nikoli zaključen proces ustvarjanja lastne identitete in iskanja svojega prostora v svetu. Esad Babačić in Goran Vojnović ta proces dobro poznata, tako na intimni kot na literarni ravni. In oba se še kako dobro zavedata, da je jezikov v resnici toliko, kolikor je govorcev.

***

[oglas tip=”160×600″ p=”D”]Esad Babačić (1965) – pevec, pesnik, pisatelj, novinar. V najstniških letih je ustanovil odmevno punk skupino Via Ofenziva, kjer je bil sam pevec in tekstopisec. Študiral je slovenščino in južnoslovanske jezike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, postal novinar na TV Slovenija, nastopal v epizodnih filmskih vlogah (Vse je pod kontrolo, Outsider, Zvenenje v glavi), posnel dokumentarec Kozara–Ljubljana–Kozara, leta 1998 nagrajen na Festivalu neodvisnega filma in videa, pisal kolumne za Razglede, Glamour, Dnevnik, Demokracijo, kot predstavnik bošnjaške skupnosti v Sloveniji kandidiral na volilni listi Demokratske stranke, v zadnjem času pa časopisno pisanje o športu dopolnjuje z vodenjem projekta »Verjemi v svoj koš«, ki ima za cilj obnoviti propadla košarkarska igrišča.

Goran Vojnović (1980) je filmski in televizijski režiser in scenarist. Režiral je tri kratke filme (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak), z Markom Šantićem pa napisal scenarij za film Sretan put Nedine, ki je osvojil nagrado Srce Sarajeva in bil nominiran za nagrado evropske filmske akademije. Leta 2010 je osvojil velika platna s svojim celovečercem Piran/Pirano, za katerega je napisal tudi scenarij.  Leta 2008 je izšel njegov literarni prvenec Čefurji raus!, ki je nemudoma požel aplavz bralcev in doživel prevode v številne tuje jezike. Zanj je bil Vojnović nagrajen z nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik. Odrska verzija romana pod taktirko Mareta Bulca je doživela več kot 200 ponovitev.  Kot filmski publicist sodeluje s številnimi filmskimi revijami, spremljamo pa ga redno tudi kot kolumnista časopisa Dnevnik.

Boštjan Narat je po izobrazbi doktor filozofije in profesor zgodovine, že dobro desetletje deluje kot glasbenik, piše članke in predava. Leta 2001 je ustanovil zasedbo Katalena, ki se ukvarja s predelovanjem slovenske ljudske godbene zapuščine. Leta 2010 je izdal prvo samostojno kantavtorsko ploščo z naslovom Strah je odveč, druga z naslovom Konec sveta pride vedno nenapovedano ji je sledila čez dve leti.  Je tudi avtor nekaj znanstvenih člankov s področja filozofije, zasledujemo ga lahko kot moderatorja Filozofiranj v Varieteju v kavarni Union ter v oddaji Panoptikum na TV Slovenija.

***

Ustanova patra Stanislava Škrabca je v letih svojega delovanja podelila že 65 štipendij obetavnim študentom slovenistike, slavistike, klasične filologije, splošnega in primerjalnega jezikoslovja. Akad. prof. dr. Jožeta Toporišiča, Janka Modra, prof. dr. Martino Orožen in izr. prof. dr. Majdo Mrše smo zaradi njihovih izjemnih znanstveno-raziskovalnih opusov nagradili za življenjsko delo z nagrado Škrabčeve ustanove. V okviru Odprtega termina podpiramo strokovne pobude in delo lektoratov po svetu, ki skrbijo za rast in razvoj slovenskega jezika. Škrabčeva ustanova povezuje znanstveno-raziskovalno delo in trajnostno naravnana podjetja, druži strokovne presežke odličnih študentov in darežljivost posameznikov – Prijateljev Škrabčeve ustanove.

***

Ustanovo patra Stanislava Škrabca podpirajo dragoceni pokrovitelji:

Zavarovalnica Triglav, Riko, Inles, Pošta Slovenije, Inotherm, Eles,
Društvo Slovenija-Rusija, Občina Ribnica, Parketarstvo Roman, BTC City

Banking, Aerodrom Ljubljana, Filc, IB Techno,Finance,
Lalum, Korona, Pristop, YASKAWA Ristro, Medis, Telekom,
BSH, Grafit, Maboles, GEN, Prijatelji Škrabčeve ustanove

T: 01 / 58 16 308, 041 744 248
S: www.skrabceva-ustanova.si
E: polona.lovsin@riko.si; info@skrabceva-ustanova.si

Komentiraj