Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Ljubiša Samardžić v skednju Škrabčeve domačije

Ljubiša Samardžić
Ljubiša Samardžić

Kdaj: v petek, 13. februarja 2015, ob 18h
Kje: skedenj Škrabčeve domačije, Hrovača
Info: —

Gost v mesecu februarju 2015 v skednju Škrabčeve domačije

ikona jugoslovanske kinematografije, srbski igralec Ljubiša Samardžić

petek, 13. februarja 2015, ob 18h

Ljubiša Samardžić

Ljubiša Samardžić

V skedenj Škrabčeve domačije v petek, 13. februarja 2015, ob 18. uri prihaja ikona jugoslovanske kinematografije, srbski igralec Ljubiša Samardžić.

Z Ljubišo Samardžićem se bo o njegovem delu in opusu pogovarjal Marcel Štefančič jr., filmski kritik in kulturnopolitični esejist, vodilno pero Mladine, voditelj oddaje Studio City na TV Slovenija in živa enciklopedija popularne kulture 20. stoletja.

Vabljeni!

Ljubiša Samardžić (1936) je igralska ikona zlate dobe filma v drugi Jugoslaviji. Njegovo ime je zapisano na več kot 200 filmskih špicah in v srcih milijonov gledalcev. Režiserji Boštjan Hladnik, Jože Babič, Milan Ljubić in Boris Jurjaševič so njegovo igralsko umetnost vpletli tudi v slovenski film.

Leta 1967 je s festivala v Benetkah prinesel zlatega leva za najboljšo moško vlogo v filmu Jutro, puljski festival ga je šestkrat povzdignil z zlato areno. Kot edini igralec je leta 1988 prejel najuglednejše jugoslovansko državno priznanje, nagrado AVNOJ.

Samardžić svoj igralski opus nadgrajuje z bogato režisersko in producentsko kariero, od filma Nebeska udica (Nebeški trnek) ki je odprl jubilejni 50. tekmovalni program Berlinskega festival, do Nataše, ki pobira številne nagrade po svetu. Televizijska serija Miris kiše na Balkanu (Vonj dežja na Balkanu) se je uvrstila v deset najboljših TV serij na Emmy Awards 2012.

Komentiraj