Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Jernej Vrtovec in škof dr. Anton Jamnik o nadškofu Šuštarju v Škrabčevi domačiji

Jernej Vrtovec in škof dr. Anton Jamnik o nadškofu Šuštarju
Jernej Vrtovec in škof dr. Anton Jamnik o nadškofu Šuštarju

Kdaj: torek, 20. junij 2017, ob 20h
Kje: Škrabčeva domačija, Hrovača
Info: —

Jernej Vrtovec in škof dr. Anton Jamnik o nadškofu Šuštarju
torek, 20. junij 2017, ob 20h, Škrabčeva domačija, Hrovača

Pred dnevom državnosti se bomo na Škrabčevi domačiji posvetili vlogi in delu nadškofa dr. Alojzija Šuštarja v obdobju slovenske osamosvojitve in demokratizacije.

Državniško drži nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, njegovo delo in zapuščino v času osamosvajanja bosta pod taktirko Darje Groznik predstavila poznavalca njegovega dela in življenja, poslanec DZ RS Jernej Vrtovec, ki se je nadškofu posvetil v knjigi Vloga nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvi Slovenije, in njegov dolgoletni tajnik škof dr. Anton Jamnik, ki je orisal nadškofovo delo v knjigi Naš nadškof Šuštar. Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije v torek, 20. junija, ob 20. uri.

Nadškof Šuštar je s svojim življenjskim poslanstvom odločilno zaznamoval slovenski in tudi evropski prostor tako na verskem kot na kulturnem in družbenem področju ter prispeval k slovenski osamosvojitvi leta 1991. Vodstvo Katoliške cerkve s Šuštarjem na čelu si je s svojimi mednarodnimi povezavami na vse načine prizadevalo, da bi se vojna v Sloveniji končala, da bi zavladala mir in dialog. Nadvse pomembno je tudi Šuštarjevo prizadevanje za čimprejšnje mednarodno priznanje Slovenije. Skrivnost njegovega vpliva, moči in zaslug izvira iz njegovega značaja in sposobnosti, ki bi mu jih danes marsikdo zavidal. Bil je velik človek, pokončen, strpen, pogumen, ponosen in povezovalen. Bil je oseba z izjemno domovinsko zavestjo in narodno pripadnostjo, velik Slovenec in demokrat, ki je v ključnem trenutku zastavil ves svoj vpliv. Nadškof dr. Alojzij Šuštar se je v zgodovino zapisal kot eden ključnih osamosvojiteljev Republike Slovenije.

Komentiraj