Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: 42. Ribniški semenj in 18. Rokodelski festival 2017

42. Ribniški semenj in 18. Rokodelski festival 2017
42. Ribniški semenj in 18. Rokodelski festival 2017

42. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva ter
18. Rokodelski festival

nedelja, 3. september 2017 s pričetkom ob 9:15h


Celoten potek in program dogajanja si oglejte v sejemski brošuri


Tokrat bo to 3. september, prva nedelja v septembru, in če boste z nami, boste del največje sejemske zgodbe v deželi, saj je to največji semanji dan, kjer se tradicionalno ponuja od lesene žlice do najmodernejšega avta. Medtem, ko se zdi, da ljudje trošijo vse manj in da taki semanji dnevi izgubljajo na veljavi, se ribniškemu kar dobro piše in še stoji trdno.

Sejem suhe robe in lončarstva ima v Ribniški dolini dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so se odvijali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Ti sejmi so bili posebno živahni ob ‘žegnanjih’. Trženje je vzpodbujal tudi ribniški graščak, ki je po urbarju iz leta 1573 pobiral le stojnino, ostalih dajatev domačinom ni bilo potrebno plačevali. V začetku 16. stoletja so si Ribničani postavili tudi lastno sejmišče, t.i. »kavmav« (Kaufmauer). To sejmišče, ki je stalo na prostoru današnje Miklove hiše, so Ribničani dolgo hranili v dobrem stanju.

Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imamo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva.

Gre za tradicionalno kulturno – etnografsko prireditev, ki se je zadnje desetletje razvila v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi in iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev tako iz tujine, kot domovine. Zadnja leta beležimo že preko 50.000 obiskovalcev, število stojnic pa je tudi že preseglo številko 500.

Turistično društvo Ribnica, ki je glavni organizator sejma, letos praznuje 112 let in je bilo tudi eno prvih pobudnikov za ustanovitev Turistične zveze Slovenije.

Predhodnik današnjih dogodkov v začetku septembra je bil v 60. letih Ribniški festival, ki ga je v 70. letih zamenjal semenj, Turistično društvo Ribnica pa zadnja leta s pomočjo Občine Ribnica, JSKD OI Ribnica, ustanove Imago Sloveniae in Rokodelskega centra Ribnica, poleg semanjega vrveža oživlja tudi kulturni utrip, saj so Grajski večeri, ki se odvijajo v ribniškem Gradu vsak petek v juliju in avgustu, uvod v Ribniške dneve, katerih vrhunec je semenj.

Vabljeni ta vikend v Ribnico in še posebej v nedeljo na semanji dan, kjer se bomo skupaj poveselili in zabavali ob bogatem kulturnem programu, v katerem sodelujejo ustvarjalci kulture in ostalega javnega življenja iz vse Slovenije.

PROGRAM za NEDELJO

9.15     TRADICIONALNI SEMANJI SPREVOD PO GLAVNI ULICI
10.00
   ODPRTJE SEMNJA
– pozdravni nagovor predsednika Turističnega društva Ribnica Jožeta Zakrajška
– pozdravni nagovor župana Občine Ribnica Jožeta Levstka
– govor poslanca v DZ Jožeta Tanka

11.00   v gradu: 8. Suhorobarske igre, zabavno tekmovanje (organizator Turistično društvo Ribnica)
9.00–15.00 Lov za zakladom

Igra za radovedne glave, ki želijo v Ribnici odkriti skrite kotičke in jo doživeti na poučen in zabaven način. Začetni namig za Lov za zakladom boste dobili v Rokodelskem centru od 9. ure naprej. Ko boste opravili vse preizkuse, morate rezultate oddati na zaključni točki najkasneje do 13.30. Razglasitev zmagovalca in podelitev nagrad bo med koncertom zasedbe Kranjci ob 15.00.(organizator Rokodelski center Ribnica)

od 9. ure naprej v gradu: predstavitev srednjeveškega orožja (organizator Društvo Viteški red Viridi Hedera)

9.30–13.30 na stadionu Ugar: nogometni turnir ekip kategorij U9, U10 in U11, med katerimi sodelujejo domače ekipe Extrem Ribnica, Extrem Sodražica in Extrem Loška dolina.
14.00 – tekma tretje lige MNZ Ljubljana v kategoriji U13 – mlajši dečki med ŠD Extrem Ribnica in NK Ilirija 1911 Extra – Lux B
16.00 – tekma druge lige MNZ Ljubljana v kategoriji U15 – starejši dečki med ŠD Extrem Ribnica in NK Dlan Logatec

Nogometno dogajanje bo ob 18. uri popestrila nogometna tekma med veterani NK Olimpija in NK Ribnica.

Športno društvo Extrem, ki ima sedež v občini Ribnica, deluje od leta 2001 na območju šestih občin. Na začetku so izvajali izključno program futsala, v letu 2014 pa so dodali še nogomet. Društvo aktivno sodeluje pri urejanju športnega igrišča in športnega parka v nekdanji vojašnici na Ugarju. Letos so se odločili, da bodo semanji dan popestrili z organiziranjem uradne domače tekme vseh svojih kategorij, ki tekmujejo v različnih nogometnih ligah na nivoju MNZ Ljubljana. Vabljeni na stadion Ugar, kjer boste ob gostinski ponudbi lahko spremljali in navijali za domače ekipe.

(organizator Športno društvo Extrem)

od 11. ure naprej na zvoniku cerkve sv. Štefana: plezanje na zvonik ribniške cerkve

Plezalni klub Ribnica že tradicionalno organizira plezanje na zvonik ribniške cerkve. Vsi, ki bi se radi preizkusili v plezanju, pridite v času semnja pod zvonik. Člani PK Ribnica bodo poskrbeli za adrenalinsko izkušnjo in vašo varnost.

(organizator Plezalni klub Ribnica)

11.00–15.00 v gradu: Ju-jitsu stojnica
11.00–11.15 program Demo teama Ju-jitsu zveze Slovenije (atraktivna predstavitev vrhunskih tekmovalcev)
11.15–11.30 ju-jitsu delavnica – člani Siborja vabijo obiskovalce na preizkus oz. ponovitev enostavnih ju-jitsu tehnik oz. otroških iger (najboljši trije posnemovalci dobijo praktično nagrado)
11.30–11.45 prikaz ostalih ju-jitsu tehnik mlajših in starejših članov, ki bodo prikazovali otroške ju-jitsu igrice, tekmovanje v tehnikah, ju-jitsu borbi, ne wazi, ostale ju-jitsu tehnike iz programa za polaganje (transportni prijemi, davljenje, parterne tehnike …), samoobrambne tehnike (varnostni organi)
11.45–12.00 ju-jitsu delavnica
12.00–12.15 program Demo teama Ju-jitsu zveze Slovenije
(organizator Ju-jitsu zveza Slovenije)

12.00–21.00 na parkirišču pri Zavarovalnici Triglav: zabavno animacijski program
(organizator Ribniški študentski klub)
13.00 v gradu: koncert Pihalnega orkestra Breg iz Doline pri Trstu (organizator KUD Ribniški pihalni orkester)
13.00 na grajski zelenici: prikaz vseh prvin šolanja psov in agilitija (organizator Kinološko društvo Ribnica)
14.00 v gradu: nastop Društva mažoret in plesalcev Ribnica (organizator Turistično društvo Ribnica)

Društvo mažoret in plesalcev Ribnica je leta 1999 začelo svoje delovanje z manjšim številom članic v Ideal centru Ribnica.  Po 18 letih društvo šteje 87 članic, starih od 7 do 28 let. Trenirajo v ŠC Ribnica ter v TVD Partizan Ribnica. Društvu predseduje Tina Jurkovič, šest skupin pa vodijo mentorice Jana Rus, Sabina Ivančič, Maša Grebenc, Živa Rigler, Anja Oblak, Eva Gornik in Špela Šolaja. Dejavnost je še vedno ljubiteljska, a je že prerasla v resno aktivnost z napornimi treningi in rezultati, saj plesalke dosegajo najvišje stopničke na evropskem nivoju. Članice društva DMP Ribnica so članice NBTASI in NBTA EU ter WFNBTA.

Skoraj vsako leto se udeležijo tekmovanj na evropskem in svetovnem nivoju. Zlate, srebrne in bronaste pokale so prinesle že iz Hrvaške, Italije in Anglije.

Članice nastopajo na občinskih in drugih prireditvah v občini Ribnica in izven nje. Udeležujejo se tudi plesnih tekmovanj drugih združenj izven Slovenije.

Junija letos so se članice uspešno kvalificirale na evropsko prvenstvo 2017, zato se oktobra odpravljajo na evropsko prvenstvo na Nizozemsko v Almere pri Amsterdamu.

Septembra vabijo k vpisu nove članice, stare od 6 let dalje.

Od 14. ure dalje pod šotorom ob Merharjevi ulici: Srečanje odborov Obljubljanske regije. Govornik bo predsednik SDS in poslanec v DZ RS Janez Janša. (organizator Občinski odbor SDS Ribnica)

15.00 pred Rokodelskim centrom: koncert zasedbe KRANJCI in razglasitev zmagovalca Lova za zakladom
(organizator Rokodelski center Ribnica)

16.00 v gradu: osrednji popoldanski koncert Ansambla FRANCA MIHELIČA (organizator Turistično društvo Ribnica)

Dvorišče pred Rokodelskim centrom

 1. Rokodelski festival – predstavilo se bo 65 rokodelcev iz vse Slovenije, vsi s certifikatom Art&Craft Slovenija, kar je znak kakovosti in pomeni, da so to izdelki domače in umetnostne obrti. Poleg izdelkov suhe robe in lončarstva, ki bodo predstavljeni na osrednjem Škrabčevem trgu in pred Miklovo hišo, bo to odlična priložnost za ogled, kako ti izdelki nastajajo, in nakup najžlahtnejših izdelkov domače in umetnostne obrti Slovenije!

(organizator Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica)

Dvorišče pred Rokodelskim centrom
med 9. in 19. uro predstavitev Rokodelskih centrov Slovenije, ki so združeni v Konzorcij Rokodelskih centrov (na stojnicah se bodo predstavljali tudi posamezni rokodelci) in predstavitev rokodelcev iz Istre.
(organizator Rokodelski center Ribnica)

Delavnica Rokodelskega centra

10.00–12.00 odprta delavnica: Preizkusite se na lončarskem vretenu
Predstavitev pletarske in lončarske šole – opazujte pletarje in lončarje pri delu
(organizator Rokodelski center Ribnica)

Kreativni park za Rokodelskim centrom
Od 12. ure dalje predstavitev @KULT Društvo sonaravnega bivanja (poznavanje in uporaba divjih in zdravilnih zelišč) in pokušina nekaterih izdelkov (namazi, pripravki in izdelki na osnovi zelišč in divjih rastlin).

15:30–16:30 Rokodelska delavnica: odtis rastlin v glini in izdelava uporabnega ali okrasnega izdelka. Prijave in uvod v delavnico od 14. ure dalje v kreativnem parku (stojnica @KULT).
(organizator Rokodelski center Ribnica)

STALNE RAZSTAVE

 • V atriju Galerije Miklova hiša

med 10. in 12. uro – likovna delavnica za otroke, starejše od 4 let

 • V Galeriji Miklova hiša je med 9. in 19. uro na ogled razstava Iz zasebnih likovnih zbirk
 • V Muzeju Ribnica v gradu so od 9. do 19. ure na ogled razstave:

– Suha roba in lončarstvo,
– Ribnica, veličina majhnosti,
– Boj krvavi zoper čarovniško zalego,
– Gostilne, kot smo jih poznali nekoč.

Sredi grajskega zelenja je na ogled Park kulturnikov.

 • V Rokodelskem centru Ribnica lahko od 9. do 19. ure obiščete Muzejsko trgovino in si ogledate razstave:

– V korak s časom (sodobna proizvodnja suhe robe in lončarstva),
– Bogata zakladnica rokodelske ustvarjalnosti Škofjeloškega,
– Razstava izdelkov pletarske in lončarske šole 2016/17,
– Podobe ustvarjalnosti dr. Zmage Kumer, vtisnjene v razkrivanje pesemskega izročila,
–  Zaključna razstava likovnih del slušateljev »Lice-ja« letnik 2016/17.

 • Škrabčeva domačija v Hrovači – nominiranka za naziv Evropski muzej leta 2004,dan odprtih vrat med 12. in 18. uro

DRUGA OBVESTILA ZA SEMANJI DAN:

 • na Škrabčevem trgu: izdelovalci domačih suhorobarskih in lončarskih izdelkov,
 • v gradu: predstavitev ponudnikov turističnih storitev, dogodkov in izbrane kulinarične ponudbe,
 • pri župnijski cerkvi:

– razstava domačih izdelkov in dobrot izpod rok Društva podeželskih žena Ribnica,
– čebelarski proizvodi,

 • pred Ideal centrom: gobje specialitete in gobarska razstava v Ideal centru,
 • na parkirnem prostoru ob Bistrici: ribje jedi,
 • pri Lovskem domu na Opekarski cesti: divjačinske jedi.

PRESS in Infocenter: v prostorih Turističnega društva na Gallusovem nabrežju 10 in Rokodelskega centra Ribnica, Cesta na Ugar 6, Ribnica.

Informacije:
Turistično društvo Ribnica 01/836 06 89
Rokodelski center Ribnica 01/836 11 04
www.turisticno-drustvo-ribnica.net
www.ribnica.si
www.ribnica24.eu

Komentiraj