Koledar dogodkov

S PD Ribnica na VITRANC (1631 m) in CIPRNIK (1745 m)

Kdaj: v soboto, 7. novembra 2009.
Odhod: ob 5. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Kranjska Gora, jezero Jasna, 830 m.
Zahtevnost poti: LAHKA pot.
Načrt poti: Jezero Jasna (830 m) – Vitranc (1631 m) –
Ciprnik (1745 m) – Dom v Planici (940 m), skakalnice.
• Višinska razlika: 915 m.
• čas hoje (okvirno): 7 ur.
• Opis: Slikovita okolica Kranjske gore je življenjski prostor Vandotovih junakov: Kekca in Rožleta, Mojce in Tinkare, Bedanca in Brinclja, tete Pehte, Kosobrina in drugih. Med samotarskimi in nekoliko čudaškimi prebivalci gorskega sveta je tudi sodnik Vitranec, strašno velik mož s srepim pogledom, dolgo belo brado in širokim klobukom. »Tu gori domujem in sodim pravde in nepravde,« je razložil Koclju in Jelici, ki ju je čarovnica Anja Panja obtožila, da sta ji ukradla zlati rogljiček. »K meni se ne zatekajo samo ljudje, ampak se zatekajo tudi živali, divje in domače. Sodim pravično in zmote ni v mojih sodbah.«
Strah vzbujajoči sodnik Vitranec je dobil ime po gori, ki se s sosednjim Ciprnikom dviga med Kranjsko goro in Planico. Vitranc dobro poznajo smučarji, saj ležijo na njegovih pobočjih priljubljena kranjskogorska smučišča. Mi se bomo skušnjavi po udobnem prevozu z veseljem ognili in pot do vrha prehodili peš. Saj se tudi počasi daleč pride, človek pa spotoma nabere še cel nahrbtnik vtisov in doživetij, ki ga grejejo takrat, ko v slabem vremenu čemi doma.
Vitranc in njegov sosed Ciprnik sestavljata sredogorski hrbet južno nad Zgornjo Savsko dolino med Kranjsko Goro in Ratečami. Oba sta močno na očeh: skalnati zahodni obraz Ciprnika je nepogrešljiva kulisa planiške skakalne arene, Vitranc nad Kranjsko Goro pa je s svojimi smučarskimi progami mednarodno uveljavljen pojem v svetu alpskega smučanja. Na obeh omenjenih prizoriščih se vsako zimo odvijajo velika mednarodna tekmovanja.
Pot na oba vrhova je sicer lahka, a prav tako potrebna pazljivega, previdnega koraka. Bomo pa zato z vsakim korakom višje nagrajeni s čudovitimi razgledi. Vitranc nam jih nudi v obili meri, še lepše pa se vidi s Ciprnika. Od zahoda proti jugu privlači naš pogled zid mogočnih gora, ki se vleče od verige Ponc na desni prek Jalovca, Mojstrovke, Prisojnika in ©krlatice do ©pika na levi. Na severu sledimo ravni črti karavanških vrhov od Peči (Tromeje) do Kepe, za njo pa se pomudimo pri mogočnem Dobraču nad Ziljsko dolino v Avstriji. Tik pod nami je Planica s skakalnicami, ki se zdijo neresnično majhne.
• Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, zložljive pohodne palice, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS), osebni dokument.
• Prijave z akontacijo: v torek, 3. novembra ob 18. uri v pisarni PD Ribnica na ©krabčevem trgu 5 v Ribnici. Akontacija 20 EUR se plača ob prijavi.
• Vodja pohoda: Zdenka Mihelič, vodnik PZS (informacije: 041/ 222 358).

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj