Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na VITRANC (1631 m) in CIPRNIK (1745 m)

Zeleno-rjavi Ciprnik, s katerega čudovit razgled seže do Kralja gora – Jalovca (levo), Ponc in še širše, foto splet
Zeleno-rjavi Ciprnik, s katerega čudovit razgled seže do Kralja gora – Jalovca (levo), Ponc in še širše, foto splet

Kam: na VITRANC (1631 m) in CIPRNIK (1745 m)
Kdaj: v soboto, 10. septembra 2016
Info: Roman Petelin, vodnik PZS, 041 325 664

Planinsko društvo Ribnica vas vabi na
VITRANC (1631 m) in CIPRNIK (1745 m)
v soboto, 10. septembra 2016

Kdaj: v soboto, 10. septembra 2016.
Odhod: ob 6. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Jezero Jasna v Kranjski Gori (827 m).
Načrt poti: Jezero Jasna v Kranjski Gori (827 m) – Mojčin dom na Vitrancu (1555 m) – Vitranc (1631 m) – Ciprnik (1745 m) – Dom v Planici (940 m) in planiški center.
Zahtevnosti poti: lahka do zahtevna pot, in delno zahtevna neoznačena pot.
Čas hoje (okvirno): 6 ur.
Potrebna oprema in dokumenti: potrebna je vremenu in razmeram primerna planinska oprema, malica in pijača, osebni dokument, veljavna planinska izkaznica za leto 2016 in varen korak.
Prijave z akontacijo: v torek, 6. septembra, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija 15 EUR se plača ob prijavi.

Opis:
S parkirišča nekaj korakov hodimo ob cesti v smeri Kranjske Gore, nato pa za manjšim jezom nadaljujemo levo ob prodišču Pišnice. Pot naprej nas vodi po betonskem nasipu, nato pa preidemo v gozd, skozi katerega se pričnemo vzpenjati. Na začetku nas pot vodi mimo več razpotij, mi pa sledimo oznakam za Vitranc oz. Ciprnik. Malo višje prispemo do razpotja, kjer se je v smeri naravnost nadaljevala pot v Malo Pišnico, mi pa nadaljujemo desno ter se v okljukih pričnemo strmeje vzpenjati. Nekaj časa se razmeroma strmo vzpenjamo, nato pa pot zavije desno ter preči pobočja Vratnika (Vratnik je del vzhodnega grebena Vitranca). V nadaljevanju se ponovno v nekaj okljukih vzpnemo, nato pa prispemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo, strmo navzgor. Sledi zelo strm vzpon, nato pa dosežemo glavni greben Vitranca, kjer pot zavije desno ter se nadaljuje po oz. rahlo ob grebenu. Pot naprej je večino časa še naprej precej strma, se pa višje strmina unese. Še nekoliko naprej se pot grebenu umakne v levo in se položi, tako da Mojčin dom dosežemo v rahlem do zmernem vzponu. Od lepega Mojčinega doma s širokim razgledom (temu delu pravijo tudi balkon Triglavskega narodnega parka), v bližini katerega se nahaja še propadajoči Dom na Vitrancu, nadaljujemo naravnost do nekaj deset korakov oddaljenega razpotja, kjer se nam z desne priključi še pot iz Kranjske Gore. Ponovno gremo naravnost v smeri Ciprnika, kjer nas pot vodi še mimo bivše enosedežnice Vitranc II. (Enosedežnica Vitranc II je najstarejša enosedežnica v Sloveniji in ena najstarejših na svetu, saj nosi letnico 1958.)

Pot se nadaljuje po grebenu Vitranca z nekaj krajšimi vzponi in spusti, nato pa prispemo do mesta, kjer se nam z desne priključi še pot iz Planice. Nadaljujemo naravnost po postopoma vse bolj strmi poti, ki nas višje iz gozda popelje v pas ruševja. Strma pot, ob kateri je v nadaljevanju nekaj varoval, ki pa niso nujno potrebna, nas nato spremlja vse do razglednega Ciprnika. Zelo lep RAZGLED s Ciprnika: proti vzhodu vidimo Martuljške gore, na drugi strani pa Jalovec, Ponce, Mojstrovke … Proti severu opazimo zahodni del Karavank, Dobrač in avstrijske tritisočake. Na vrhu, ki ga obdaja rušje, je vpisna knjiga.

Sestopili bomo na planiško stran, kjer bomo z vrha pred tem občudovali izjemne skakalnice. Pot delno poteka po gozdu in grebenu, na trenutke je zelo strma, ponekod izpostavljena, a z varnim korakom bomo tudi mi sestopili do Olimpijskega športnega centra, Doma Planica ter še od blizu občudovali naše skakalnice in velikanko.

Previden, varen korak je naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti, naš cilj je varen sestop in povratek domov.

Vodja pohoda: Roman Petelin, vodnik PZS, informacije: 041 325 664.
Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj