Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na Visoki Kanin (2.587 m), Prestreljeniško okno in Prestreljenik (2.499 m)

Prestreljeniško okno (foto: planinskodrustvo-medvode.si)
Prestreljeniško okno (foto: planinskodrustvo-medvode.si)

Kam: na Visoki Kanin (2.587 m), Prestreljeniško okno in Prestreljenik (2.499 m)
Kdaj: sobota, 19. avgust 2017, ob 3:30h
Info: Zdenka Mihelič, vodnik PZS, 041 222 358

Planinsko društvo Ribnica vas vabi na
VISOKI KANIN (2.587 m), Prestreljeniško okno, na ferato
in PRESTRELJENIK (2.499 m)
v soboto, 19. avgusta 2017 ob 3:30h

Odhod: ob 3.30 z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: D postaja na Kaninu (2.202 m).
Načrt poti: D postaja (2.202 m)–Visoki Kanin (2.587 m)–Prestreljeniško okno–ferata–Prestreljenik (2.499 m)–D postaja na Kaninu (2.202 m).
Zahtevnosti poti: zelo zahtevna pot.
Čas hoje (okvirno): 7 ur.
Potrebna oprema in dokumenti: vremenu in razmeram primerna planinska oprema za hojo, zložljive pohodne palice, čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, rokavice za ferate, malica in pijača, osebni dokument, zdravstvena izkaznica, veljavna planinska izkaznica za leto 2017 in varen korak.
Prijave z akontacijo: v sredo, 16. avgusta, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija 38 EUR se plača ob prijavi.Cena vključuje organiziran prevoz in povratno gondolsko karto.

Opis: Visoki Kanin je najvišji vrh Kaninskega pogorja. Z vrha, na katerem stoji le še del križa, je lep razgled na Zahodne Julijce in ob lepem vremenu tudi na del Tržaškega zaliva v Jadranu. Od D postaje se odpravimo levo v smeri Visokega Kanina, Doma Petra Skalarja in Okna v Prestreljeniku. Že po nekaj minutah hoje se v levo odcepi pot proti Domu P. Skalarja na Kaninu. Nadaljujemo naravnost po poti, ki nas po krajšem vzponu pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo v smeri Visokega Kanina (desno Prestreljeniško okno). Pot se tu nekoliko strmeje vzpne in v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic. Pot nas nato pripelje do neizrazitega sedla pod Hudim Vršičem, kjer gremo desno (levo: dom Petra Skalarja). Pot nato nekaj časa preči pobočja po južni strani mejnega grebena. Sledi nekoliko strmejši vzpon po skalnatem terenu proti grebenu, na katerem se nam odpre lep pogled proti Montažu in Višu. Pot po rahlo izpostavljenem grebenu nato poteka proti zahodu in v pomoč so nam varovala. Sledi kratek spust s pomočjo varoval proti Kaninski škrbini in nato ponovno vzpon proti grebenu. Malo pod vrhom se nam z desne strani priključi še zahtevnejša pot z italijanske strani. Do vrha sledi samo še krajši vzpon po razglednem grebenu. Z vrha V. Kanina bomo sestopili po poti vzpona do razkrižišča za Prestreljeniško okno, od koder bomo šli po lepih policah nove ferate (odprte letošnjega julija) z nekaj spusti in vzponi. Od stika ferate s potjo na Prestreljenik se bomo povzpeli še na vrh Prestreljenika (lep razgled!) in nato sestopili nazaj do D postaje. Tam bomo zopet sedli v kabino gondolske žičnice in se odpeljali v dolino. Previden, varen korak je naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti, naš cilj je varen sestop in povratek domov.

Vodja pohoda in informacije: Zdenka Mihelič, vodnik PZS, 041 222 358

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj