Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na VELIKI VRH (1742m) nad Jezerskim

Kam: na VELIKI VRH (1742m) nad Jezerskim
Kdaj: odhod v soboto, 5.11.2011, ob 6. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici
Info: Stane Babič, vodnik PZS (041-415-308)

VELIKI VRH (1742 m)
5. skupni pohod s PD Velike Lašče
sobota, 5.11.2011

 

Kdaj: v soboto, 5. novembra 2011.
Odhod: ob 6. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Jezersko, Makekova Kočna (900 m).
Zahtevnost poti: LAHKA pot.
Načrt poti: Jezersko, Makekova Kočna (900 m) – Veliki vrh (1742 m) – Makekova Kočna.
Čas hoje (okvirno): 6 ur.

Opis:
Iz Zgornjega Jezerskega nas markacije vodijo proti krnici Makekove Kočne, kjer nas usmerijo desno v gozd. Nad smučiščem gremo nekaj časa po gozdni cesti, nato zavijemo levo ponovno v gozd. Pot se zložno in počasi vzpenja do sedla med Malim in Velikim vrhom, do sedla, kjer leži Murijeva planina. Ob robu travnika nas markacije usmerijo levo, strmo navzgor po zahodnem pobočju Velikega vrha. Strmina ne popusti, lahko rečemo, da je z vsakim korakom večja. Pot je speljana med koreninami in skalami, kjer se prepleta s črno, gozdno prstjo, zato je potreben stabilen in trden korak. Nato sledi še eno sedlo, ki nas usmeri levo, najprej zložno, nato strmo navzgor, kjer si bomo pomagali tudi z oprijemi skal/korenin z rokami. Trud je bogato poplačan: razgledi so tako širni in lepi, da se lahko spomnimo verzov Roka Predina “Tale svet boš videl iz prve vrste …” Čudovit razgled na Makekovo Kočno, Jezersko in okoliške vrhove. Kočna čisto zraven, pa Storžič, ki od tod izgleda povsem drugače, spredaj Kozji vrh, Ženiklovec, Stegovnik, Virnikov Grintovec, Pristovški Storžič, zadaj greben Košute, pa avstrijski Obir. S severovzhoda nam maha Goli vrh, vmes je Jenkova planina in Jezerska Baba. V ozadju, daleč stran Olševa in Peca. Res čudovit razglednik tale strminar.

Sestopimo po poti vzpona, sestopajte previdno.
Previden, varen korak naj bo naše vodilo vsepovsod. Na vrhu smo šele na polovici naše poti, naš cilj je priti varno domov.

Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna osebna planinska oprema, planinska obutev, zložljive pohodne palice, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto), osebni dokument.
Prijave z akontacijo: v sredo, 2. novembra, ob 18. uri v pisarni PD Ribnica na Škrabčevem trgu 5 v Ribnici.
Akontacija: 15 EUR, se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Stane Babič, vodnik PZS (informacije: 041/ 415 308).

Srečno in varen korak, PD Ribnica

Komentiraj