Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na ŠPIK (2472m)

Kam: na ŠPIK (2472 m)
Kdaj: v soboto, 17. 7. 2010 ob 4h z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici
Info: Stane Babič, vodnik PZS (informacije: 041/ 415 308)

ŠPIK (2472 m)

Planinsko društvo Ribnica vabi v soboto, 17. julija 2010 na
zašiljen, piramidast ŠPIK (2472 m) –
ki je hkrati PREIZKUSNA tura za udeležence pohoda na Triglav 2010.

Datum: SOBOTA, 17. 7. 2010
Kam: na ŠPIK (2472 m)
– PREIZKUSNA TURA ZA UDELEŽENCE POHODA NA TRIGLAV 2010

Odhod: ob 4. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran prevoz.
Izhodišče: 3. serpentina vršiške ceste (1000 m).
Višina izhodišča: 1000 m.
Višinska razlika: 1472 m.
Zahtevnost poti: ZAHTEVNA pot in kondicijsko zahtevna tura.
Načrt poti: Izhodišče (1000 m) – Planina v Klinu – Koča v Krnici (1113 m) – Lipnica (2418 m) – Špik (2472 m) – Kačji graben.
Okvirni čas hoje: 10 ur.

Opis:
Špik je pravi ideal ostrorobe piramide. Le kdo ga ne opazi, ko se pelje čez Gozd Martuljek. Po svoji špičasti obliki je dobil tudi ime. Vrh je zelo razgleden na vse strani. Škrlatica, Razor, Prisojnik, vrhovi nad Vršičem…. SZ od Špika je dvoglavi vrh Frdamanih polic, na JV se na Špikovi škrbini, 2184 m, navezuje na Malo Martuljško Ponco. Medtem ko proti SZ pošilja enovit greben, pa na JV pada široko in razbito ostenje – na obeh straneh Špikove škrbine v Špikov graben. Proti J Špik pošilja najprej kratko vršno skalovje, onkraj škrbine pa se navezuje na stranski greben Lipnice, 2418m, ki pada v dolino Krnice. V Martuljkovi skupini ni najvišji vrh, a gledan s severa privlači nase vse poglede. Najlepši pogled nanj je iz Martuljka, na celotno skupino pa s Srednjega vrha nad Martuljkom. Kljub svojemu divjemu videzu je eden redkih vrhov v Martuljkovi skupini, na katerega je speljana markirana pot. Špik torej stoji v glavnem martuljškem grebenu. Med Lipnico (zahodno ostrogo) in Špikom je grapa, Kačji graben, po kateri od zahoda vodi na vrh najkrajši dostop. Drugi dostop pripelje od Koče v Krnici čez vrh Lipnice, ki jo bomo ubrali tudi mi:

Od 3. serpentine gremo po poti v smeri koče v Krnici. Pot se na samem začetku začne spuščati in nas po krajšem spustu kmalu pripelje do travnika, od tam pa v pol ure do koče v Krnici. Od koče se odpravimo proti Špiku v levo smer. Že po nekaj minutah pridemo do hudourniške grape, ob kateri se nato vzpenjamo. Markirana pot na Špik po dobri uri hoje od koče v Krnici preči omenjeno grapo in se nato vzpenja po levi strani le-te. Višje se pot obrne v levo in se začne prečno vzpenjati čez pobočja, ki so deloma porasla z ruševjem. Nato se strmo vzpne čez zgornji rob Tarmanove žlefe, zatem zavije desno in preide na severno stran Gamsove špice. Le nekoliko naprej pridemo na neizrazito sedelce, kjer pot zavije v levo in nas po krajšem vzponu pripelje do nekoliko zahtevnejšega dela poti, kjer se s pomočjo varoval povzpnemo proti vrhu Lipnice. Sledi spust za nekaj metrov in prečenje (s pomočjo varoval) strmih pobočij pod vrhom Špika. Le nekaj korakov naprej se nam priključi pot čez Kačji graben. Sledi še zadnji zelo strm vzpon proti vrhu Špika, ki poteka po razčlenjenem skalovju, brez varoval zelo strmo navzgor (nevarnost padajočega kamenja). Sestopili bomo skozi Kačji graben. Varen korak in pazljivost bosta potrebna ves čas, tako pri vzponu kot sestopu. A za ves trud bomo bogato poplačani, razgledov vse naokoli zlepa ne bo zmanjkalo ?.

Prijave: Torek pred pohodom, to je 13. julija ob 19. uri v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija: 20 EUR.
Oprema: Potrebna je primerna planinska oprema, zložljive palice, čelada in varen korak.
Potrebni dokumenti: veljavna planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto in osebni dokument.
Malica in pijača: iz nahrbtnika. Potrebno je imeti dovolj pijače.
Vodja pohoda: Stane Babič, vodnik PZS (informacije: 041/ 415 308).

Komentiraj