Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na ŠPIK (2472 m)

ŠPIK (2472m)
ŠPIK (2472m)

Kam: na ŠPIK (2472 m)
Kdaj: v soboto, 16. 7. 2016 ob 3:30h z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici
Info: Marjan Intihar, vodnik PZS, 031-560-664

Planinsko društvo Ribnica vas vabi na
ŠPIK (2472 m).
v soboto, 16. julija 2016, ob 3.30 z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.

Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: 3. serpentina vršiške ceste (1000 m).
Načrt poti: 3. serpentina vršiške ceste (1000 m)–Planina v  Klinu–Koča v Krnici (1113 m)–Lipnica (2418 m)– Špik (2472 m)–Kačji graben–Pišnica (870 m).
Zahtevnosti poti: zelo zahtevna pot in kondicijsko zahtevna tura.
Čas hoje (okvirno): 11 ur.
Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je vremenu in razmeram primerna planinska  oprema za hojo, čelada, plezalni pas,  samovarovalni komplet, osebni dokument,  veljavna planinska izkaznica za leto 2016 in varen  korak.
Malica in pijača: iz nahrbtnika (vzemite dovolj vode).
Prijave z akontacijo: v torek, 12. julija, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija: 20 EUR se plača ob prijavi.

Opis:
Špik je pravi ideal ostrorobe piramide. Le kdo ga  ne opazi, ko se pelje čez Gozd Martuljek. Po svoji špičasti obliki je dobil tudi ime. Vrh je zelo razgleden na vse  strani. Škrlatica, Razor, Prisojnik, vrhovi nad Vršičem…. SZ od Špika je dvoglavi vrh Frdamanih polic, na JV se na  Špikovi škrbini, 2184 m, navezuje na Malo Martuljško Ponco. Medtem ko proti SZ razteza enovit greben, pa na  JV pada široko in razbito ostenje – na obeh straneh Špikove škrbine v Špikov graben. Proti jugu Špik pošilja  najprej kratko vršno skalovje, onkraj škrbine pa se navezuje na stranski greben Lipnice, 2418m, ki pada v  dolino Krnice. V Martuljkovi skupini ni najvišji vrh, a gledan s severa privlači nase vse poglede. Najlepši pogled  nanj je iz Martuljka, na celotno skupino pa s Srednjega vrha nad Martuljkom. Kljub svojemu divjemu videzu je  eden redkih vrhov v Martuljkovi skupini, na katerega je speljana markirana pot. Špik torej stoji v glavnem  martuljškem grebenu. Med Lipnico (zahodno ostrogo) in Špikom je grapa, Kačji graben, po kateri od zahoda  vodi na vrh najkrajši dostop. Drugi dostop pripelje od Koče v Krnici čez vrh Lipnice, ki jo bomo ubrali tudi mi: Od 3. serpentine gremo po poti v smeri koče v Krnici. Pot se na samem začetku začne spuščati in nas po  krajšem spustu kmalu pripelje do travnika, od tam pa v pol ure do koče v Krnici. Od koče se odpravimo proti  Špiku v levo smer. Že po nekaj minutah pridemo do hudourniške grape, ob kateri se nato vzpenjamo.

Markirana pot na Špik po dobri uri hoje od koče v Krnici preči omenjeno grapo in se nato vzpenja po levi strani  le-te. Višje se pot obrne v levo in se začne prečno vzpenjati čez pobočja, ki so deloma porasla z ruševjem. Nato  se strmo vzpne čez zgornji rob Tarmanove žlefe, zatem zavije desno in preide na severno stran Gamsove špice.

Le nekoliko naprej pridemo na neizrazito sedelce, kjer pot zavije v levo in nas po krajšem vzponu pripelje do  nekoliko zahtevnejšega dela poti, kjer se s pomočjo varoval povzpnemo proti vrhu Lipnice. Sledi spust za nekaj  metrov in prečenje (s pomočjo varoval) strmih pobočij pod vrhom Špika. Le nekaj korakov naprej se nam  priključi pot čez Kačji graben. Sledi še zadnji zelo strm vzpon proti vrhu Špika, ki poteka po razčlenjenem  skalovju, brez varoval zelo strmo navzgor (nevarnost padajočega kamenja). Sestopili bomo skozi Kačji graben.  Varen korak in pazljivost bosta potrebna ves čas, tako pri vzponu kot sestopu. A za ves trud bomo bogato  poplačani, razgledov vse naokoli zlepa ne bo zmanjkalo.
Previden, varen korak je naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti, naš cilj je varen sestop in povratek domov.

Vodja pohoda: Marjan Intihar, vodnik PZS, informacije: 031 560 664.
Opomba: V primeru slabega vremena bo tura prestavljena za en teden.

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj