Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na SMREKOVEC (1577m) in URŠLJO GORO (1699m)

Uršlja gora (1699m)
Čudovit pogled z Uršlje gore (Plešivca)

Kam: na SMREKOVEC (1577m) in URŠLJO GORO (1699m)
Kdaj: Odhod v soboto, 13. oktobra 2012, ob 5h z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici
Info: Marjan Intihar (M: 031-560-664)

Planinsko društvo Ribnica vabi na
SMREKOVEC (1577 m) in URŠLJA GORA (1699 m)

sobota, 13. oktober 2012

Uršlja gora (1699m)

Čudovit pogled z Uršlje gore (Plešivca)

Kdaj: v soboto, 13. oktobra 2012.
Odhod: ob 5. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Andrejev dom na Slemenu (1096 m).
Zahtevnost poti in ture: lahka planinska pot.
Čas hoje (okvirno): 6 ur.

OPIS
Smrekovec je poimenoval 15 km dolgo pogorje predalpskega sveta, ki leži na stičišču Šaleške, Zgornje Savinjske in Zgornje Mežiške doline. Smrekovško pogorje se prične na vzhodu s Slemenom, nad njim se z vrhom Smrekovca prvič vzpne. Pogorje se preko Smrekovca nadaljuje proti vrhom Krnesa, Komna in Velikega Travnika, ki se blago dvigujejo nad zložnim pobočjem pogorja. Z Belo pečjo na zahodni strani se pogorje konča in na planini Vodole preide v Raduho.

Naravno okolje Smrekovškega pogorja je spričo naravnih danosti posebnost in hkrati naša dragocenost. Travniki in gozdovi pod Smrekovškim pogorjem so namreč še uspeli ohraniti naravo, ki je izjemna naravna dediščina Slovenije in Evrope.

Smrekovec je edino vulkansko pogorje v Sloveniji. Marsikdo ne ve, da je bil svoj čas aktiven vulkan Smrekovec, zato najdemo daleč naokoli v zemlji kamnine, ki so produkt lave ali pepela. Smrekovški vulkanizem je bil aktiven pred približno 30 milijoni let v geoloških obdobjih terciarja: oligocenu in miocenu. Vulkanizem je potekal v morskem okolju.

[oglas tip=”250×250″ p=”D”] Uršlja gora ali Plešivec (1699 m) je razgledna gora med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Na vrhu oziroma malo pod njim stoji cerkev sv. Uršule, ki je najvišje ležeča cerkev v Sloveniji. Na vrhu pa ne stoji samo cerkev, ampak tudi prijeten planinski dom, pred katerim je večje število klopi in miz. Od doma pa se lahko povzpnemo še na manj kot pet minut oddaljen vrh Uršlje gore, na katerem stoji križ in razgledna plošča. Med domom in vrhom pa so postavljeni oddajniki, ki so vidni skoraj z vseh sosednjih vrhov. Uršlja gora je priljubljena izletniška točka tudi med kolesarji, saj na vrh pripelje za promet zaprta gozdna cesta.
Geološke raziskave so pokazale, da so v globinah pod Uršljo goro velike količine vode in da obstaja precejšnja verjetnost tudi za obstoj in koriščenje termalnih vod. Na Rimskem vrelcu je izvir “kisle vode”, ki so ga že pred več kot stoletjem uspešno tržili.

Previden, varen korak naj bo naše vodilo vsepovsod. Na vrhu smo šele na polovici naše poti.

Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna osebna planinska oprema, planinska obutev, pohodne palice, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto), osebni dokument.
Prijave z akontacijo: v torek, 9. oktobra, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica na Škrabčevem trgu 5 v Ribnici.
Akontacija: 25 EUR, se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Marjan Intihar, vodnik PZS, info: 031 560 664.

Srečno in varen korak, PD Ribnica

Komentiraj