Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na pohod po RIBNIŠKI PLANINSKI POTI, III. del

Kam: po RIBNIŠKI PLANINSKI POTI, III. del -iz Ribnice preko Sv. Ane (920 m), Sten Sv. Ane (964 m), Grmade (887 m) do Ortneka (540 m)
Kdaj: v soboto, 24. aprila 2010 ob 8h z glavne avtobusne postaje v Ribnici
Info: Marjana Rozman (M:  041-847-365)

Ribniška planinska pot, III. del – iz Ribnice preko

Sv. Ane (920 m), Sten Sv. Ane (964 m), Grmade (887 m) do Ortneka (540 m)


Kdaj: v soboto, 24. aprila 2010 – na rojstni dan PD Ribnica (24. 4. 1979).
Odhod: ob 8. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Izhodišče poti: glavna avtobusna postaja pri cerkvi v Ribnici (492 m).

Zahtevnost poti: Lahka pot.
Načrt poti: Ribnica (492m) – Sv. Ana (920m) – Stene Sv. Ane (964m) – Grmada (887m) – Ortnek (540m).
Čas hoje (okvirno): 6 ur.

Opis:
Izhodišče za Ribniško planinsko pot (Po poteh štirih brigad), ki je sicer v celoti dolga 110km in zaobjame 17 točk po Mali in Veliki gori, je center Ribnice. RPP so začeli markirati leta 1982, dokončali 1985. Na tokratnem pohodu po RPP bomo prehodili del od Ribnice preko Sv. Ane in Grmade do Ortneka. Naša pot nas bo vodila po Struški ulici mimo tovarn »Inles« in »Rika«. Od tu dalje gremo še par minut po makadamski cesti, kjer v prvem večjem desnem zavoju ceste zavijemo levo na planinsko pot. Po dobrih 20 min pridemo do Francetove jame (odkrilo jo je v sedem Francetov, ribniških jamarjev). Tam stoji tudi dom, ki ga je Društvo za raziskovanje jam Ribnica postavilo kot prvega v bivši Jugoslaviji (okoli leta 1950, takoj po odkritju jame).

Od Francetove jame se vzpnemo h kmetiji Seljan, kjer se pogled prvič odpre na Ribniško dolino in proti severu, in nato naprej do cerkvice svete Ane. Ko prispemo do vrha, se nam odkrije čudovit razgled po celi Ribniški dolini in vse do Kočevja, Hrvaške, pa do najvišje notranjske gore, Snežnika. S kresišča pod cerkvijo, pomembno še iz časov turških vpadov, se vidijo celo Julijske Alpe s Triglavom. Iz centra Ribnice do tu je 90 minut zmerne hoje.

S Sv. Ane nadaljuje markirana pešpot mimo naše Planinske koče pri Sv. Ani na Mali gori (stoji na mestu nekdanje mežnarije in kmetije, PD je kočo odprlo 26. 6. 1993) do Sten Sv. Ane nad Struško dolino, od koče 15 do 20 min. Do Sten Sv. Ane poteka tudi Ribniška naravoslovna pot (13 točk), ki sovpada z RPP. Od tu je čudovit razgled na Suho krajino, Menino planino, Trdinov vrh, v lepem, jasnem vremenu pa se lepo vidijo tudi Kamniške Alpe.

Od tu se vračamo nazaj po isti stezi približno 5 minut, nato pa krenemo na desno po nadelani markirani poti, kasneje po vlaki (za spravilo lesa) in nato makadamski cesti, ki vodi od Seljana na Velike Poljane. Kar nekaj časa hodimo po makadamu, nato pa pred V. Poljanami skrenemo desno po markirani pešpoti in nato preko bivših pašnikov prispemo do asfaltirane ceste (v njenem levem ostrem ovinku). Nadaljujemo po cesti mimo Žukovega, kapelice in vasi Vrh pri Poljanah vse do Grmade, kjer stoji turistični dom, oskrbuje ga Turistično društvo Grmada. Z vrha je lep razgled na Ribniško in Struško dolino ter Slemena, ob jasnem vremenu pa tudi na Kamniške Alpe, Karavanke in Julijske Alpe s Triglavom. Z Grmade sestopamo nekaj časa po cesti, nato pa po markirani stezi preko Velikih Poljan v Ortnek, ki leži v ozki soteski ob cesti Ljubljana-Kočevje.

Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, pohodne palice, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto), osebni dokument.
Prijave z akontacijo: prijave niso potrebne.
Vodja pohoda: Marjana Rozman (informacije: 041/ 847 365).

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj