Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na PATERNKOFEL (2744 m) in SASSO DI SESTO (2539 m)

Tri cine
Tri cine

Kam: MONTE PATERNO = PATERNKOFEL (2744 m) in SEXTNERSTEIN/SASSO DI SESTO  (2539 m)
Kdaj: v soboto, 17. avgusta 2013, ob 3. uri iz Kočevja, ob 3.15 iz Ribnice (avtobusna postaja/cerkvi)
Info: Stane Babič, vodnik PZS (041 415 308)

 

Planinsko društvo Ribnica vabi na

A: MONTE PATERNO = PATERNKOFEL (2744 m)
B: SEXTNERSTEIN/SASSO DI SESTO (2539 m) –  
pod TRE CINE, Italija – 9. skupni pohod s PD Kočevje

v soboto, 17. avgusta 2013
ob 3. uri iz Kočevja, ob 3.15 iz Ribnice (avtobusna postaja/cerkvi)

Tri cine

Tri cine

Kdaj: v soboto, 17. avgusta 2013.
Odhod: ob 3. uri iz Kočevja, ob 3.15 iz Ribnice (avtobusna postaja/cerkvi)
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Rifugio (koča) Auronzo, 2320 m.
Načrt poti:

  • A skupina: Rif. Auronzo (2320 m) – Rif. Locatelli (2405 m) – Monte Paterno/Paternkofel (2744 m) – Rif. Auronzo;
  • B skupina: Rif. Auronzo (2320 m) –  Rif. Locatelli (2405 m )  – Sextnerstein/Sasso di Sesto   (2539 m) –  Rif. Auronzo.

Zahtevnost poti:

  • A skupina: ZELO ZAHTEVNA pot in tura.
  • B skupina: LAHKA pot.

Čas hoje (okvirno): A skupina: 4–5 ur  /  B skupina: 3–4 ure.

Opis:
Monte Paterno  ali Paternkofel  je 2744 metrov visok razglednik  v Sextenskih Dolomitih. Z vrha je čudovit razgled na vse strani, še posebno pa
izstopajo Tri Cine/Tre Cime na zahodu. Prva svetovna vojna je zaznamovala Paternkofel  z zelo tragičnim dogodkom,  ki se je zgodil leta 1915. Vod avstrijske vojske, ki mu je poveljeval Sepp Innerkofler, slavni gorski vodnik iz Sextena je skušal pod okriljem noči naskočiti vrh Paterna, ki so ga držali Italijani. Plezali so po severnem grebenu, zjutraj pa so jih tik pod  vrhom Italijani opazili in v streljanju je bil Innerkofler smrtno zadet. Ko so italijanski vojaki ugotovili koga so ubili, so bili grozno pretreseni, saj  so bili tudi oni večinoma lokalni vodniki in so Seppa dobro poznali, ter bili z njim dobri prijatelji.  Še posebno je bil prizadet italijanski alpinec Reno De Luca, tudi gorski vodnik, ki je osebno ustrelil Innerkoflerja. Z vso pieteto so Seppa pokopali na samem vrhu Paterna, šele po vojni so posmrtne ostanke prenesli v Sexten. Kasneje je padel tudi Reno De  Luca. V spomin na prijatelja, ki ju je nesmiselna vojna tako tragično povezala, so  plezalno pot  po severnem grebenu poimenovali  ferrata “Sentiero De Luca – Innerkofler”. Po tej ferati se bo na vrh povzpela skupina A (zelo zahtevna pot, potrebno: izkušenost, previdnost, kondicija in nič vrtoglavice). Skupina bo sestopila preko sedla/ škrbine Passaporto (Passportenscharte). Več o ferati: http://www.volontar.net/galerija_prikazi.php?pid=398 in http://www.volontar.net/video_prikazi.php?pid=278. B  skupina,  Sextnerstein/Sasso di Sesto    (2539 m):  Pri koči Auronzo se usmerimo na makadamsko cesto, ki vodi proti koči Lavaredo rahlo proti vzhodu. Po približno 20 minutah hoje po zelo razgledni cesti, ki vodi pod mogočnimi ostenji Treh Cin prispemo do koče Lavaredo.  Od koče nadaljujemo rahlo v levo in se  pričnemo vzpenjati po melišču proti škrbini (Forcella Lavaredo) med Monte Paternom in Tremi Cinami. Na škrbini kjer je razpotje poti se usmerimo na široko pot, ki se s škrbine prične nekoliko spuščati proti severu. Desno pa se odcepi pot, ki vodi na Monte  Paterno z južne strani in pot 104, ki  se prične spuščati proti vzhodu do koče Locatelli.  Od koče nadaljujemo proti severu mimo kapelice,  ob kateri bomo opazili smerokaz, ki nas usmeri proti plezalni poti Via Ferrata Torre di Toblin. Pot nato poteka po desni strani gore Sasso di Sesto  proti severu in je označena z rdečimi trikotniki. Kasneje pot zavije v levo in sledi kratek vzpon do sedla med vrhovoma Sasso di Sesto in Torre  di Toblin. Na sedlu nadaljujemo levo in po nezahtevnem grebenu v nekaj minutah dosežemo zelo razgleden vrh.

[oglas tip=”180×150″]Previden korak  vsepovsod naj bo naše vodilo. Naš cilje je ne samo doseči vrh, ampak predvsem varno sestopiti in se vrniti domov. Pomnite: Na vrhu smo šele na polovici poti.

Potrebna oprema in dokumenti:  Vsi:  veljavna osebna  izkaznica  (ali potni list)  in  veljavna  planinska izkaznica,  dobra planinska obutev, primerna planinska obleka (glede na vreme in razmere), zložljive pohodne palice in varen korak.
Posebej za skupino A – čelada, pas, samovarovalni komplet.
Prijave z akontacijo: Torek pred pohodom, to je 13. avgusta ob 19. uri v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija: 30 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Stane Babič, vodnik PZS (informacije: 041 415 308).

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj