Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na najvišji vrh Gorjancev – Trdinov vrh (1178m)

Kam: na najvišji vrh Gorjancev –  TRDINOV VRH (1178 m)
Kdaj: Odhod v soboto, 12. februarja 2011 ob 6h z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici
Info: Marjana Rozman M:031-847-365

S PD Ribnica na
na najvišji vrh Gorjancev –  TRDINOV VRH (1178 m)
sobota, 12. februar 2011 ob 6h

Kdaj: v soboto, 12. februarja 2011.
Odhod: ob 6. uri  z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Gabrje (400 m).
Načrt poti:
Gabrje (400 m) – Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih (828 m)  – Trdinov vrh (1178 m) – Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih (828 m) – Gabrje (400 m).
Zahtevnosti poti: LAHKA pot, zimska tura, težavnost odvisna od razmer.
Višinska razlika: 778 m.
Čas hoje (okvirno): 5 ur.

Opis:
Trdinov vrh je najvišja točka v pogorju Gorjancev. Z vrha nam gozda zakriva še boljši razgled, a kljub temu se ob lepi vidljivosti vidi del Julijcev in Kamniško Savinjskih Alp. Na vrhu, ki mu Hrvatje pravijo Sveta Gera (slovensko Sveta Jera), sta bili postavljeni dve manjši cerkvi. Prva je Sveta Jera, od katere so ostale ruševine, druga pa je kapela Svetega Ilije, ki se nahaja na hrvaški strani in ima obnovljen nadstrešek, ki preprečuje propadanje obzidja. Vrh pa ima poleg omenjenih cerkva tudi razgledno ploščo in vpisno skrinjici z žigom. Na Trdinovem vrhu so postavljeni tudi oddajniki, ki so lepo vidni že iz doline. Trdinov vrh je lepo viden tudi z naših Sten Sv. Ane. Previden korak vsepovsod naj bo naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti

Pravljica o studencu Gospodična (vir: Z otroki v gore): »Gospodarica gradu Mehovo pod Gorjanci je ležala bolna sedem let in sedem mesecev. Noben zdravnik je ni znal pozdraviti. Zdravje pa se ji je povrnilo pri studencu na Gorjancih. Ko je popila tretjo kupico vode, se je počutila mlado kakor takrat, ko je šla s svojim gospodom k poroki, in je popolnoma ozdravela. Studenček se v spomin na ta dogodek imenuje Gospodična.«

Točka Razširjene Slovenske planinske poti: Trdinov vrh (1178 m).
Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, zložljive pohodne palice, (male) dereze, zaščita proti mrazu in soncu, gamaše, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto), osebni dokument in varen korak.
Prijave z akontacijo: Torek pred pohodom, to je 8. februarja, ob 18. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija 15 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Marjana Rozman (informacije: 031/ 847 365).

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj