Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na MRZLICO (1122 m), KUM (1220) in GEOSS (645 m)

Kam: na MRZLICO (1122 m), KUM (1220) in GEOSS (645 m)
Kdaj: v soboto, 10. aprila 2010 ob 6h z glavne avtobusne postaje v Ribnici
Info: Marjan Intihar (M: 031-560-664)

Kam: na MRZLICO (1122 m), KUM (1220) in GEOSS (645 m)
Kdaj: v soboto, 10. aprila 2010 ob 6h z glavne avtobusne postaje v Ribnici
Info: Marjan Intihar (M: 031-560-664)

S PD Ribnica na MRZLICO (1122 m),
KUM (1220) in GEOSS (645 m)


Kdaj
: v soboto, 10. aprila 2010.
Odhod: ob 6. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.

Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti:

 1. Planinski rudarski dom na Kalu (946 m) za Mrzlico
 2. Lontovž (945 m) za Kum.

Zahtevnost poti: Lahka pot, težavnost odvisna od razmer.
Načrt poti:

 1. Planinski rudarski dom na Kalu (946 m) – Planinski dom na Mrzlici (1093 m) – Mrzlica (1122 m) – enako nazaj.
 2. Lontovž (945 m) – Kum (1220 m) in Planinski dom na Kumu – enako nazaj.

Čas hoje (okvirno): 5 ur.
Opis
Mrzlica v Posavskem hribovju je zelo razgledni vrh, z njega se vidi daleč naokoli – od juga proti zahodu v jasnem vremenu celo Snežnik, Javorniki, Nanos in Julijci s Triglavom. Od Z proti S so Čemšeniška planina, Dobrovlje, Golte, Gora Oljka, Kamniške Alpe, Obir, Raduha, Peca. Pri določanju vrhov nam bo na vrhu v pomoč vetrovnica. Mrzlica pa ni zanimiva samo za planince, temveč tudi za botanike – območje je znano po bogatem in raznolikem rastlinstvu. Zlasti so zanimive redke in zaščitene rastline: zlati koren, tržaški svišč in opojna zlatica (pozor, ta je strupena). Zaradi svoje botanične pomembnosti je območje zaščiteno kot Krajinski park Mrzlica.

Kum (1220m)

Kum (1220m) z značilno podobo hriba z dvema vrhovoma (na vzhodnem je RTV oddajnik, na zahodnem cerkev sv. Neže in planinski dom) v središču Zasavja je viden skoraj z vseh višjih predelov Slovenije. Je najvišji vrh Zasavja in Dolenjske, zato ga Zasavčani imenujejo tudi Zasavski Triglav, Dolenjci pa Dolenjski Triglav. Pogled s Kuma Slovenijo praktično zaobjame v vsej svoji veličini v enem samem nepozabnem trenutku

GEOSS je težišče naše države, saj se središče nepravilnemu liku, kot je obris mej naše države, ne da določiti. Če bi lik Slovenije na kartonu natančno izrezali po državnih mejah in ga v težišču, geometričnemu središču Slovenije postavili na konico igle, bi ostal uravnotežen.
Vsi trije vrhovi so točke Razširjene Slovenske planinske poti.
Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna zimska planinska oprema, zaščita proti vetru in soncu, pohodne palice, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto), osebni dokument.

Prijave: v torek, 6. aprila ob 19. uri v pisarni PD Ribnica na Škrabčevem trgu 5 v Ribnici.
Akontacija: 15 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Marjan Intihar, vodnik PZS (informacije: 031/ 560 664).

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Oglej si celoten Plan pohodov PD Ribnica za leto 2010

2 komentarja

 • Ooo, lube moje ribenške planinci! De se ne bote preveč utrudle. Od Lontovža pa do Kuma boste hodili cca. 40 min., če boste šli po cesti, in 25 min. če boste malce zavili v hosto …

  To pa bo tura! 😉

  Od Kala do Mrzlice pa je morda malo dlje. Pa ceste tudi ni, vsaj asfaltne ne …

  Enkrat si vzemite čas, pa pejte na Kum peš! Izhodišče: žel. postaja oz. desni breg reke Save in po Čebulovi dolini. Ne bo vam žal!

  Na Mrzlico pa pejte vsaj iz naselja Čeče, ki leži med Trbovljami in Hrastnikom. Do nje pa pridete iz Trbovelj, če pri bazenu zavijete desno in se peljete še cca. 6 km v hrib proti Hrastniku.
  Pa na Mrzlici ne pozabite stopiti še na bližnji grič “piramido”, s katere je res lep razgled in gravirana plošča z označenimi smermi do bližnjih in daljnih vrhov – tako kot na Kumu.

  O Geossu pa ste napisali en kup nepravilnosti in bi bilo lepo, če bi do sobote naredili domačo nalogo in jo na avtobusu prebrali, da popravite vtis!

  GEOSS ni težišče, temveč geometrijsko središče Slovenije. In tisto, česar se NE DA DOLOČITI, je TEŽIŠČE, geom. SREDIŠČE pa JE DOLOČENO v tej točki, ki jo nameravate obiskati!

  Lepo se imejte in varen korak!

 • Feelix, res hvala za vse dodatne in izčrpne informacije, ki upam, da jih bodo vodniki (vsaj malce) upoštevali. Tole o SREDIŠČU/TEŽIŠČU pa nimaš čisto prav. Oglej si opis na GEOSS uradni spletni strani.
  Še 1x hvala in varen korak,
  silm

Komentiraj