Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na MONTE PATERNO = PATERNKOFEL (2744 m) in okrog TREH CIN, Italija

Kam: na MONTE PATERNO = PATERNKOFEL (2744 m) in okrog TREH CIN, Italija
Kdaj: v soboto, 28. avgusta 2010 ob 2h z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici
Info: Stane Babič, vodnik PZS (informacije: 041/ 415 308)

Planinsko društvo Ribnica vabi na

MONTE PATERNO = PATERNKOFEL (2744 m)
in okrog TREH CIN, Italija


Kdaj: v soboto, 28. avgusta 2010.
Odhod: ob 2. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.

Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Rifugio (koča) Auronzo, 2320 m.
Načrt poti:

  • A skupina: Rif. Auronzo (2320 m) – Rif.  Locatelli (2405 m) – Paternkofel (2744  m) – Rif. Locatelli; in po drugi strani okrog Treh Cin skupaj s skupino B do Rifugio Auronzo;
  • B skupina: Rif. Auronzo (2320 m) – Rif. Locatelli (2405 m), ogled jezera;  in po drugi strani okrog Treh Cin do Rifugio Auronzo.

Zahtevnost poti:

  • A skupina: ZELO ZAHTEVNA pot in tura.
  • B skupina: LAHKA pot in tura.

Čas hoje (okvirno):

  • A skupina: 9 – 10 ur
  • B skupina: 5 ur.

Opis:
Monte Paterno ali Paternkofel je 2744 metrov visok razglednik v Sextenskih Dolomitih. Z vrha je čudovit razgled na vse strani, še posebno pa izstopajo Tri Cine/ Tre Cime na zahodu.  .
Prva svetovna vojna je zaznamovala Paternkofel z zelo tragičnim dogodkom, ki se je zgodil leta 1915. Vod avstrijske vojske, ki mu je poveljeval Sepp Innerkofler, slavni gorski vodnik iz Sextena je skušal pod okriljem noči naskočiti vrh Paterna, ki so ga držali Italijani. Plezali so po severnem grebenu, zjutraj pa so jih tik pod vrhom Italijani opazili in v streljanju je bil Innerkofler smrtno zadet. Ko so italijanski vojaki ugotovili koga so ubili, so bili grozno pretreseni, saj so bili tudi oni večinoma lokalni vodniki in so Seppa dobro poznali, ter bili z njim dobri prijatelji. Še posebno je bil prizadet italijanski alpinec Reno De Luca, tudi gorski vodnik, ki je osebno ustrelil Innerkoflerja. Z vso pieteto so Seppa pokopali na samem vrhu Paterna, šele po vojni so posmrtne ostanke prenesli v Sexten. Kasneje je padel tudi Reno De Luca. V spomin na prijatelja, ki ju je nesmiselna vojna tako tragično povezala, so plezalno pot po severnem grebenu poimenovali ferrata “Sentiero De Luca – Innerkofler”.
Po tej ferati se bo na vrh povzpela skupina A (zelo zahtevna pot, potrebno: izkušenost, previdnost, kondicijo in nič vrtoglavice). Skupina bo sestopila preko sedla/ škrbine Passaporto (Passportenscharte).
Več o ferati: http://www.volontar.net/galerija_prikazi.php?pid=398 in http://www.volontar.net/video_prikazi.php?pid=278.

B skupina bo prvo skupino počakala pri koči Locatelli, v bližini katere je jezero in že sama okolica je prelepa, vredna obiska, ogleda in sprehoda. Po sestopu prve skupine nazaj z vrha h koči Locatelli se obe skupini podata okoli Treh Cin (še po drugi strani kot zjutraj) nazaj na izhodišče.Previden korak vsepovsod naj bo naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti.
Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, naglavna baterijska svetilka, zložljive pohodne palice, čelada, samovarovalni komplet, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto), osebni dokument (potni list ali osebna izkaznica) in varen korak.
Prijave: Torek pred pohodom, to je 24. avgusta ob 19. uri v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija: 30 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Stane Babič, vodnik PZS (informacije: 041/ 415 308).
Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj