Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na Malo Mojstrovko (2332m)

Mala Mojstrovka (2332 m)
Mala Mojstrovka (2332 m)

Kam: na Malo Mojstrovko (2332m)
Kdaj: v soboto, 27. septembra 2014
Info: Zdenka Mihelič, vodnik PZS, 041 222 358

S PD Ribnica na
Malo Mojstrovko (2332m)

v soboto, 27. septembra 2014, ob 5h

Mala Mojstrovka (2332 m)

Mala Mojstrovka (2332 m)

Planinsko društvo Ribnica vas v soboto, 27. septembra 2014, vabi na razgledni in priljubljeni vrh nad Vršičem, na: MALO MOJSTROVKO (2332m).

Na Malo Mojstrovko (2332 m) se bomo podali po dveh različno zahtevnih planinskih poteh:
A: zelo zahtevna (Hanzova) pot;
B: nezahtevna (južna) pot.

ODHOD: v soboto, 27. septembra, ob 5. uri iz Kočevja in ob pribl. 5.15 z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici. •  PRIHOD: isti dan v večernih urah-
PREVOZ: organiziran avtobusni prevoz – skupni prevoz s PD Kočevje, ki organizira turo na Špik oz. pohod na Slemenovo špico (prijave prav tako pobirajo v torek).
ČAS HOJE (okvirno): A in B: 7 ur (pri vzponu od Mihovega doma) oz. 5 ur (pri vzponu z Vršiča).

NAČRT poti:
A: Mihov dom na Vršiču (1080 m)–Vršič (1611 m)–zelo zahtevna (Hanzova) pot–Mala Mojstrovka (2332 m)–nezahtevna (južna) pot–Vršič (1611 m)–Erjavčeva koča na Vršiču (1525 m).
B: Mihov dom na Vršiču (1080 m)–Vršič (1611 m)–nezahtevna (južna) pot–Mala Mojstrovka (2332 m)–nezahtevna (južna) pot–Vršič (1611 m)–Erjavčeva koča na Vršiču (1525 m).

ZAHTEVNOST in OPIS poti: A: ZELO ZAHTEVNA pot (zelo izpostavljena,
ni primerna za vrtoglave!). B: nezahtevna pot.

Avtobus nas bo pripeljal do tretjega ovinka vršiške ceste, od koder se bomo mimo Mihovega doma (1085 m) po nezahatevni gozdni poti vsi skupaj s skupino PD Kočevje, ki gre na Selemenovo špico, povzpeli do Vršiča (1611 m).

A SKUPINA se bo na sam vrh podala po zelo zahtevni planinski poti, imenovani Hanzova pot, s severne strani. Z Vršiča nas bo pot vodila po poti proti severu čez pobočja pod vzhodno steno Nad Šitom glave na preval Vratica (1807 m) med Robičjem in Nad Šitom glavo. Tu bomo zavili s poti, ki pelje v Tamar (in na Slemenovo špico), proti levi, in se čez melišča in mimo značilnega ošiljenega balvana povzpeli do vznožja severne stene Male Mojstrovke. Hanzova pot se tu prične. Pot je zavarovana z jeklenicami in klini, je izpostavljena, zelo zahtevna, zato je potrebna oprema za zelo zahtevne planinske poti (čelada, plezalni pas, samovarovalni sestav). Pot se prične ob vznoćju značilne poševne grape, ki prereže severno steno od leve proti desni navzgor. Vanjo se z leve sklanjajo veliki rumeni previsi. Pot nas bo peljala čez desni bok grape. Ves čas bomo sledili zanesljivim klinom in jeklenicam. V zgornji polovici stene sledi pot v cikcaku naravnim prehodom. Zlasti so lepe nekatere izpostavljene police. Pot se iz stene izteče na odprto sleme, ki povezuje gmoti Nad Šitom glave in Mojstrovke. Kmalu potem bomo stopili na prostrano teraso, nad katero nas čaka še kratek severni greben, ki nas bo pripeljal prav na vrh. POZOR: Ta zavarovana plezalna pot, ki jo je po nekdanji Tumovi plezalni smeri zgradil znani Hanza Vertelj, je zelo izpostavljena in ni primerna za vrtoglave! Izurjenemu planincu pa nudi veliko užitka in mu je lahko mnogo lepša kot pot z juga. Sestop bo potekal po južni poti, ki je nezahtevna, vendar pa v spodnjem delu od sedla v Grebencu dol gruščnata, strma in zdrsana, zato bodo palice še kako prav prišle (prav tako tudi na melišču).

B SKUPINA se bo povzpela in sestopila po isti poti, ki poteka na razgledno Malo Mojstrovko z juga. Vršiško cesto bomo zapustili prav na vrhu prelaza, od koder nas bo markirana pot povedla čez strma pobočja proti glboki zarezi v Grebencu, slemenu, ki pada z vrha proti jugu. Sprva bomo hodili čez poraščena pobočja, nato pa prečili melišča. Zadnji strmi, oguljeni in zdrsani žleb nas bo pripeljal na sedlo v Grebencu, od koder se nam odpre pogled v Zadnjo Trento in čudovite vrhove nad njo (Bavški Brintavec, Srebrnjak …). Čudoviti razgledi nas bodo tudi sicer spremljali ves čas poti. Nato sledi vzpon skozi poraščen del južnega pobočja, ki preide v skalnato obloženi svet. Sestop bo potekal po isti poti.

OPREMA: Potrebna je primerna osebna planinska oprema, pohodniške palice, čelada (za A in B), veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto) in varen korak; za A skupino tudi: plezalni pas, samovarovalni sestav.
HRANA IN PIJAČA: na poti iz nahrbtnka, ob sestopu pa se bomo lahko okrepčali v Erjavčevi koči na Vršiču (1525 m), kjer nas bo čakal avtobus.
TOČKA Slovenske planinske poti (transverzale): Erjavčeva koča na Vršiču (1525 m).

PRIJAVE Z AKONTACIJO: v torek, 23. septembra, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica na Škrabčevem trgu 5 v Ribnici. Akontacija: 15 EUR.
INFORMACIJE: Zdenka Mihelič, vodnik PZS, 041 222 358.
VODJI: Roman Petelin, vodnik PZS, in Zdenka Mihelič, vodnik PZS.

Malo več o Mali Mojstrovki in RAZGLED:
Mala Mojstrovka na vzhodu nad Vršičem zaključuje (oz. pričenja) dolgo gorsko skalno pregrado, ki loči dolično Planice in Zadnjo Trento. Na jug pošilja dolga, zmerno strma pobočja, na sever pa s strmo steno pada na planoto Sleme. Vrh spada med najbolj obiskane dvatisočake pri nas, saj je z vršiča dokaj lahko in hitro dostopen. RAZGLED z vrha: Z vrha je čudovit razgled vse strani, občudujemo kristal Jalovca, pa Mangart, Ponce in tja daleč proti Italiji in Avstriji, ter seveda vse naše vršace – pred nami Veliko Mojstrovko, Bavški Grintavec, Prisojnik/Prisank, Škrlatico, Špik, Triglav …

** Planinsko članarino za leto 2014 lahko vplačate vsak torek ob 19. uri v prostorih PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica. **

Lepo povabljeni na pohod!

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj