Koledar dogodkov Ribnica

S PD Ribnica na KUKOVO ŠPICO (2427m) in SLEME (2077m)

Kam: na KUKOVO ŠPICO (2427m) in SLEME (2077m)
Kdaj: v soboto, 18. avgusta 2012 ob 4h z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici
Info: Zdenka Mihelič, vodnik PZS (041-222-358)

Kam: na KUKOVO ŠPICO (2427m) in SLEME (2077m)
Kdaj: v soboto, 18. avgusta 2012 ob 4h z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici
Info: Zdenka Mihelič, vodnik PZS (041-222-358)

Planinsko društvo Ribnica vabi na

A: KUKOVO ŠPICO (2427 m) in
B: SLEME (2077 m)

sobota, 18. avgusta 2012 ob 4h z
glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici

Kukova špica (2427m)

Kukova špica (2427m)

Kdaj: v soboto, 18. avgusta 2012.
Odhod: ob 4. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: A: Plaz Črelovec (820 m); B: Mojstrana (675 m).
Višinska razlika: A: 1607 m; B: 1402 m.
Zahtevnost poti: A: zahtevna neoznačena pot, kondicijsko zelo zahtevna tura; B: lahka pot, kondicijsko zahtevna tura.
Načrt poti:
A: Plaz Črelovec (820 m) – Gulce (2257 m) – Kukova špica (2427 m) – enako nazaj.
B: Mojstrana (675 m) – Vrtaška planina (1462 m) – Sleme (2077 m) – enako nazaj.
Čas hoje (okvirno): A: 10 ur; B: 9 ur.

Opis
[oglas tip=”250×250″ p=”D”]A skupina: Na spodnji strani plazu bomo opazili stezico, ki se sprva zložno vzpenja ob plazu, imenovanem Črelovec. Kmalu se pot začne strmeje vzpenjati in nas pripelje med oba hudourniška plazova (Male in Veliki Črelovec). Pot se nato v ključih strmo vzpenja večinoma skozi strnjen gozd. Po dveh urah hoje pa stopimo na prečno pot (Poldov rovt – Vrtaško sleme), kjer nadaljujemo levo. Naprej se spustimo nekaj metrov in prečimo grapo Velikega Črelovca. Pot nato še vedno preči pobočja proti levi in nas pripelje iz gozda na melišča, porasla z rušjem. Pot na Kukovo špico zapusti prečno pot in se nadaljuje desno navzgor (odcep ni označen, izjema je možic). Pot naprej se vzpenja deloma po travnatih pobočjih, deloma pa po meliščih. Višje se pot strmo vzpne in nas nato pripelje na travnike pod sedlom Čez Gulce. Do sem potrebujemo dobre 4 ure, nato še slabo uro do vrha. Na sedlu se obrnemo desno k našemu vrhu in po precej strmi poti dosežemo vrh. V zgornjem delu je velika nevarnost padajočega kamenja.

B skupina: Kažipot nas usmeri na široko peš pot. Pot se sprva zmerno vzpenja in nas v nekaj minutah pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (desno vodi pot na razgledno točko Grančišče).
Pot kmalu za tem preči krajši blaten del poti, se za tem obrne levo in se nato vse strmeje vzpenja. Pot naprej je strma in poteka po gozdu. Po uri in pol hoje strmina popusti, pot pa preide na plazovita pobočja. Sledi prečenje široke in z ograjo varovane umetne police (ograja je namenjena varovanju živine), s katere se nam odpre lep pogled na okoliške vrhove. Pot se nato za nekaj časa vrne v gozd in se spet strmeje vzpne. Nekoliko višje strmina popusti, prečimo pašno ograjo in v nekaj nadaljnjih minutah hoje stopimo na Vrtaško planino, kjer na desni strani zagledamo pastirski stan, ki je opremljen z zasilnim bivakom na podstrešju hiše.
Pot naprej se vzpne čez travnik in skozi gozd izmenjaje … Zadnji del gre po grebenu in se za tem obrne ostro v levo in preide v gozd. Pot skozi gozd se zmerno vzpenja in nas po 20 minutah hoje od planine pripelje na večjo jaso, ki jo le prečimo. Pot se nato vrne v gozd, le ta pa postaja vse redkejši. Pot, ki je nato razmeroma zložna pa nas čez čas pripelje na lepo razgledno točko s katere se nam odpre lep razgled.
Sledi krajši spust in nato nekaj prečenja z rahlim vzponom do velikega travnatega pobočja pod Vrtaškim vrhom, kjer se nam priključi nemarkirana pot od slapa Peričnik.

Pot se nato obrne rahlo v desno in se naprej zložno vzpenja čez travnik. Nekoliko višje pot s travnatih pobočij preide v pas rušja in se začne strmeje vzpenjati. Z zmerno strme poti, ki jo obdaja pas redkega macesnovega gozda pa se nam odpre pogled proti Slemenu (2077 m). Sicer markirana pot pa se začne postopoma izgubljati, a v lepem vremenu orientacija ni težavna. Pot se nato spet strmeje vzpne in nas pripelje na greben, kjer pred seboj zagledamo Špik in Kukovo špico. Nadaljujemo levo (desno Drobeče Sleme) in sledimo razgledni grebenski poti, ki nas po 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.

POMNIMO: Na vrhu smo šele na poloviti poti – naš cilj je varna vrnitev domov.

Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, zložljive pohodne palice, zaščita proti vetru in soncu (pokrivalo, krema …), čelna svetilka, čelada (za skupino A), pijača, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto), osebni dokument … in varen korak.
Prijave z akontacijo: v torek, 14. avgusta, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica na Škrabčevem trgu 5 v Ribnici.
Akontacija: 17 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Zdenka Mihelič, vodnik PZS (informacije: 041/ 222 358).

Srečno in varen korak, PD Ribnica

Komentiraj