Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na KREMPO (942 m) in 14. SREČANJE S TRŽAČANI

Narcise na Krempi
Narcise na Krempi

Kam: na KREMPO (942 m) in 14. SREČANJE S TRŽAČANI
Kdaj: v soboto, 14. maj 2011 ob 9h izpred društvenih prostorov.
Info: Janez Centa (informacije: 031/ 844 910)

 

Planinsko društvo Ribnica vabi na
KREMPO (942 m) in
14. SREČANJE S TRŽAČANI oz. 4. SREČANJE PO PADCU MEJ

sobota, 14. maj 2011 ob 9h izpred društvenih prostorov

Krempa – Orlovi razgledi nad dolino zgornje Kolpe in prostranstva narcis

Narcise na Krempi

Narcise na Krempi

Kdaj: v soboto, 14. maja 2011.
Zborno mesto: ob 9. uri v Ribnici (pred društvenimi prostori na Škrabčevem trgu 5).
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Borovec (676 m).

Načrt poti: Borovec (676 m) – Krempa (942 m) – Borovec (676 m).
Zahtevnosti poti: LAHKA pot.
Čas hoje (okvirno): 2,5 ure.
Opis:
Prijetna pot od Borovca pri Kočevski Reki (676 m) pelje najprej do ostankov kočevarske vasi Inlauf, potem pa se skozi plitvo in široko gozdno globel dvigne na sedlo (866 m) med vrhova Borovške gore: Krokarjem (1122 m) in Krempo (942 m), ki sta oba na trasi Kočevske planinske poti. Hoje je za hitre pohodnike okoli 50 minut, za radovedne tudi ves dan. Kjer ni nič slabega ali dobrega, niti koristnega ali škodljivega: kje je to? Kjer se vse počasi, nenehno in samo obnavlja? Kjer je vse prepuščeno naravi? Kje je to? V pragozdu. V trdnem in zdravem sistemu pragozda.  NAJVEČJI PRAGOZD v Sloveniji raste pod vrhom Krokar v Borovški gori na Kočevskem. Grof Auersperg je leta 1893 za 73 hektarjev velik  jelovo‐bukov sestoj, v njegovi kočevski posesti imenovan oddelka 38 in 39, odredil, naj ostaneta pragozd.

NARAVNI REZERVAT KREMPA je nekaj manj kot tri hektarje velika jasa, ki se od roba sedla med Krokarjem in Krempo trikotno zlega proti staremu kočevarskemu kolovozu v grabi. Vsako pomlad se odene v bela pregrinjala narcis – zato KREMPI PRAVIJO SESTRA GOLICE. Da bi ta spomeniško ovrednotena lepota imela dovolj sonca, so gozdarji oklestili drevesa in grmičevje, na obronkih pa namestili klopi za opazovanje narave in užitek v druženju. Še posebno vabljiv je venec klopi v senci pod edino preostalo košato bukvijo. Izletnik, ki zna počiti, je gozdarjem hvaležen za gostoljubnost. Previden, varen korak vsepovsod naj bo naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici naše poti. PO KONCU POHODA SLEDI DRUŽABNO SREČANJE S TRŽAČANI pri Francetovi jami.

Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, pohodne palice, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto), osebni dokument in varen korak.
Prijave z akontacijo: v torek pred pohodom, to je 10. maja, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija: 5 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Janez Centa, informacije na 031/ 844 910.

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj