Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na KOŠUTNIKOV TURN (2133 m)

Na vrhu Košutnikovega turna. foto Zdenak Mihelič
Na vrhu Košutnikovega turna. foto Zdenak Mihelič

Planinsko društvo Ribnica vas vabi na
KOŠUTNIKOV TURN (2133 m)

v soboto, 11. julija 2015
odhod ob 5. uri v Ribnici (avtobusna postaja pri cerkvi)

Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Pod Krnico (1250 m).
Načrt poti: Pod Krnico (1250 m)–planina Spodnja Dolga njiva (1400 m)–planina Zgornja Dolga njiva (1580 m)– Košutnikov turn (2133 m)–planina Spodnja Dolga njiva (1400 m)–Pod Krnico (1250 m).
Zahtevnosti poti: ZAHTEVNA pot.
Višinska razlika: 883 m.
Čas hoje (okvirno): 5–6 ur.
Opis:
Na severovzhodnem delu dolgega grebena Košute se dviga Košutnikov turn, ki je najvišji vrh v tem najdaljšem  slovenskem grebenu. Z vrha je čudovit razgled po celotnemu grebenu, prav tako pa se lepo vidi Avstrija in  prenekateri njeni vršaci, pa Kamniške in Savinjske Alpe … Travnata južna pobočja Kušutnikovega turna kažejo posebno od daleč prijazen obraz, ki kar vabi na turo. Stena na  severni strani pa je strma in prepadna, tam potekata dva pristopa, in sicer najbolj znana zavarovala plezalna pot  ÖTK (ÖTK Steig) in pot po krušljivi Vzhodni grapi. Vendar tudi južna travnta pobočja skrivajo svojo ‘temno’ stran.  Nad kočo na planini Spodnja Dolga njiva se strmo dvigajo skalni skoki, ki jih posebej v pozni jeseni krasijo  zlatorumeni macesni, v začetku poletja pa čudovito cvetje. Naša tura je krožna. Pot se vije čez travnate strmali pod  našpičenim grebenom in nad strmimi skoki, prepadajočimi proti planini, ki jo s poti vidimo kot z visoke stolpnice. V  tem delu je potrebna posebna pazljivost zaradi možnosti zdrsa po travah (še posebej v mokrem). Za trud na poti smo na vrhu nagrajeni s čudovitimi pogledi na vse strani, z obiski lačnih kavk in z zadovoljstvom nad  doseženim vzponom. Seveda pa nas po doseženem vrhu in zasluženi malici čaka še sestop, ki prav tako zahteva od  nas zbranost in previden korak. Saj vemo:Previden, varen korak je naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti, naš cilj je varen sestop in povratek  domov.

Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je vremenu in razmeram primerna planinska oprema, pohodniške palice, čelada, osebni dokument, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS) in varen korak.
Prijave z akontacijo: v torek, 7. julija, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija: 20 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Marjan Intihar, vodnik PZS (informacije na 031 560 664).

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj