Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na Komno (1520m)

Komna, Bogatinsko sedlo
Komna, Bogatinsko sedlo

Kam: KOMNO – Dom na Komni (1520 m) in Koča pod Bogatinom (1513 m)
Kdaj: v soboto, 4. marca 2017, ob .30
Info: Zdenka Mihelič, vodnik PZS, 041 222 358

Planinsko društvo Ribnica vas vabi na
KOMNO – Dom na Komni (1520 m) in Koča pod Bogatinom (1513 m)
v soboto, 4. marca 2017, ob 4.30h

Odhod: ob 4.30 z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Koča pri Savici (653 m).
Načrt poti: Koča pri Savici (653 m)–Dom na Komni (1520 m)–Koča pod Bogatinom (1513 m)– enako nazaj.
V primeru dobrih razmer na poti bomo turo podaljšali do Bogatinskega sedla (1803 m) ali Lanževice (2003 m), temu primerno se bo tura podaljšala za 3 do 4 ure. Posamezni udeleženec se v primeru podaljšanja ture lahko odloči počakati skupino v Domu na Komni.
Višinska razlika: 867 m.
Zahtevnosti poti: lahka pot, zimska tura/ težavnost odvisna od razmer.
Slovenska planinska pot (transverzala): Dom na Komni (ali Koča pod Bogatinom) je točka Slovenske planinske poti. Dom na Komni je stalno odprt, Koča pod Bogatinom je v zimskem času zaprta.
Čas hoje (okvirno): 6 ur.
Potrebna oprema in dokumenti: potrebna je vremenu in razmeram primerna planinska oprema, pohodne palice, male derezice, osebni dokument, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina za leto 2017) in varen korak. Malica in pijača: na poti iz nahrbtnika, ob prihodu na Komno možno v Domu na Komni.
Prijave z akontacijo: v torek, 28. februarja, ob 18. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija: 20 EUR se plača ob prijavi.

Opis:
Prava ideja za zimski izlet je Komna, prostrana planota nad Bohinjem, ki gnezdi med skromnimi dvatisočaki Julijskih Alp. Ob zadostni snežni odeji svoj užitek najdejo tudi turni smučarji. Dom na komni je odprt celo leto. Dom stoji na razglednem vzhodnem robu planote Komne, ki se strmo dviga nad zatrepom Bohinjske doline pri Savici. Dom je zgradilo Slovensko planinsko društvo in ga odprlo 19. julija 1936. Dom je poleti 1941 pogorel. Po osvoboditvi ga je PD LjubljanaMatica obnovilo, odprtje je bila 11. julija 1948. Leta 1948 so iz doline potegnili električni daljnovod. Dom so temeljito prenovili leta 1952. Leta 1955 so vzpostavili brezžično radijsko telefonsko zvezo s ptt omrežjem, leta 1964 pa so zgradili tovorno žičnico. Dom so postopoma posodabljali, uredili centralno ogrevanje, povečali vodne rezervoarje, izboljšali opremljenost in poskrbeli za večjo udobnost gostov. V letih 2004 in 2005 je PD dom povsem prenovilo.

Razgled:
Na vzhodu leži kot na dlani Bohinjsko jezero z Rudnico na vzhodni strani jezera, Pokljuko na levi in Jelovico na desni strani doline; na južni strani se vleče greben Spodnjih Bohinjskih gora, ki ga vidimo od Črne prsti prek Rodice, Šije, Vogla, Škrbine, Podrte gore do Tolminskega Kuka ter Mahavščka (Velikega Bogatina) in Bogatina, ki pa sta že zahodno od doma; nad Bohinjskim jezerom se dviga v smeri proti Šiji Rjava skala s Ski hotelom na Voglu; bližnji pogled se v smeri proti Tolminskemu Kuku in Bogatinu ustavi na valoviti planoti Spodnje Komne; na Z seže pogled čez zgornji del Spodnje Komne in planino Na Kraju do prevala Vratca (Bogatinsko sedlo) in na Srednji vrh z masiva Lanževice; na S so nad vzhodnim delom Lepe Komne vrhovi v spodnjem delu grebena, ki se dviga na zahodni strani Doline Triglavskih jezer, desno pa Velika in Mala Tičarica iz grebena na vzhodni strani doline, zraven pa se kaže vrh Triglava.

Previden, varen korak je naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti, naš cilj je varen sestop in povratek domov.

Vodja pohoda: Zdenka Mihelič, vodnik PZS, informacije: 041 222 358.
Srečno in varen korak, PD Ribnica

Komentiraj