Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na BEGUNJŠČICO – Veliki vrh (2060 m)

Veliki vrh (najvišji vrh Begunjščice)
Veliki vrh (najvišji vrh Begunjščice)

Planinsko društvo Ribnica vas vabi na 9. skupni pohod s PD Velike Lašče. Naš vrh bo

BEGUNJŠČICA: VELIKI VRH (2060 m)
sobota, 19. septembra 2015

Odhod: ob 5. uri iz Ribnice (avtobusna postaja pri cerkvi), ob 5.15 iz Velikih Lašč.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Ljubelj (1058 m).

Načrt poti: Ljubelj (1058 m)–Planinski dom na Zelenici (1536 m)–Veliki vrh/ Begunjščica (2060 m)–Roblekov dom na Begunjščici (1657 m)–Koča na planini Prevala (1311 m)–Bornov tunel–Ljubelj (1058 m).
Zahtevnosti poti: pot je lahka, del je zahteven; kondicijsko zahtevna tura.
Čas hoje (okvirno): 9–10 ur.

Opis:
Begunjščica je razpotegnjena grebenska gora v Karavankah zahodno od Tržiča.

Razteza se od Smokuške planine na zahodu do Sv. Ane na Ljubelju na vzhodu. Sam greben ima več vrhov. Najvišji je srednji, ki se imenuje Veliki vrh (2060 m) in bo tokratni naš vrh; zahodni Srednji vrh je nekoliko nižji, najnižja pa je vzhodna Begunjska Vrtača (1997 m). Južna pobočja se dvigajo nad dolino Drage severno od Begunj. Z njenega grebena se proti jugu spuščajo strmi travniki, proti severu pa strma melišča. Na najvišji brh Begunjščice, Veliki vrh, lahko pridemo iz različnih smeri. Tokrat bo naše izhodišče prelaz Ljubelj, kamor se bomo tudi vrnili. Lepa, raznolika in zelo razgledna tura. Južna stran Begunjščice je znana po izredno bogati alpski flori, kjer najdemo tudi precej redke vrste. Severna in vzhodna stran, ki sta precej prepadni z razbitimi in precej krušljivimi stenami, pa imata precej plezalnih smeri. Členijo jih dolgi in prodnati žlebovi, ki se dvigajo vse do vznožja grebena. Na severni strani izstopata dva zaprodena žlebova: Veliki plaz, ki pada v zatrep Smokuške planine, in Šentanski plaz, ki pada Zelenico. Oba sta obiskana v zimskem času, saj se z njiju ponuja izredna turna smuka. Zaradi vsega naštetega velja Begunjščica za enega najbolj obiskanih vrhov v Karavankah. Njen prostran travnat greben vsako leto preplavi tudi več sto ovac, tako da moramo biti med hojo precej spretni, da se izognemu kateremu od njihovih neštetih ‘min’.

Zanimivost: Bornov tunel (visok slaba dva metra in pol in širok dva metra): je prava gradbena mojstrovina v Begunjščici, ki sta jo za namen vleke lesa zgradila baron Born in njegov sin (v 19. stoletju dva izmed največjih podjetnikov). Vleka lesa je skozenj potekala še vse tja do štiridesetih let prejšnjega stoletja.

Previden, varen korak je naše vodilo – na vrhu smo šele na polovici poti. Naš cilj je varen sestop in povratek domov.

Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je vremenu in razmeram primerna osebna planinska oprema, pohodniške palice, čelada, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS), osebni dokument in varen korak.
Hrana in pijača: iz nahrbtnika in možno se bo okrepčati v kočah na poti.
Točke Slovenske planinske poti: Na naši turi bomo dobili kar 3 žige SPP, in sicer so to Planinski dom na Zelenici (1536 m), Begunjščica (2060 m), Roblekov dom na Begunjščici (1657 m).
Prijave z akontacijo: v torek, 15. septembra, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija 20 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Stane Babič, vodnik PZS (041 415 308).

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj