Izleti Koledar dogodkov Ribnica

S PD Ribnica na 13. Srečanje s Tržačani oz. 3. Srečanje po padcu mej

Kam: na 13. Srečanje s Tržačani oz. 3. Srečanje po padcu mej
Kdaj: v soboto, 15. maja 2010 ob 7h z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici
Info: Marjana Rozman (M:  041-847-365)

13. Srečanje s Tržačani
oz. 3. Srečanje po padcu mej


Kdaj: v soboto, 15. maja 2010.
Odhod: ob 7. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.

Zahtevnost poti: pot bo potekala po mestu; lahka pot.
Načrt poti: Prijatelji Tržačani iz društva Prijatelji srede bodo udeležence popeljali na spoznavanje Trsta in vseh njegovih značilnosti, lepot.
Čas hoje (okvirno): ca. 4 ure.

Opis
»Kako lep je Trst, ako ga gledaš s spočitim, jasnim očesom, z neskaljeno tišino v duši, z neranjeno dušo!« (Srečko Kosovel, iz Albuma, Trst, avgust 1925)
Dobrodošli v Trstu, v mestu tisočerih barv in čudovite okolice. Biser v samem središču Evrope. Naravno, zgodovinsko in kulturno razpotje med Vzhodom in Zahodom. Čarobna atmosfera in pristni okusi v pravljičnem okolju: kjer se snežno belo kraško skalovje zrcali v sinje modrih valovih Jadrana.

Mesto, v katerem je še vedno skozi prekrasno arhitekturo  čutiti prisotnost cesarice Marija Terezija. Mogočne stavbe habsburškega obdobja obkoljujejo ozke ulice, iz katerih veje značilen mediteranski duh (Terezijanska četrt). Iz stoletnega openskega tramvaja je pogled na Trst, njegovo luko in zaliv še toliko bolj očarljiv. Kot takrat, ko je bilo »mesto v zalivu« oko avstro-ogrskega cesarstva v svet. Atmosfera je še vedno živa v kavarnah s stoletno tradicijo, kjer senca Franca Jožefa navdihuje številne intelektualce, ki se tod zbirajo in ustvarjajo. Openski tramvaj je tehnična znamenitost; povezuje pa Oberdankov trg v centru Trsta in Opčine.
Trst je največje jadransko pristanišče in križišče več poti v Evropo, poznan po mnogih slikovitih kulturnih in zgodovinskih spomenikih, številnih muzejih, mogočnih palačah (občinska, vladna in palača Furlanije-Julijske krajine, pa Lloyd, Pitteri, Vanoli, Stratti, tržaška borza, centralna pošta …), cerkvah ter pravi biser morskega mesta, kjer vse diha in čuti s prav posebnim utripom. Naj naštejem nekaj znamenitosti: trg Unita, kanal Grande – ja, tudi Trst ga ima?, železna plošča s smermi vetra na koncu pomola Audace, Rimski amfiteater, spomenik različnim narodom vseh strani neba na trgu Unita, kapitolski grič (od tu čudovit razgled!) z gradom Sv. Justa, katedralo in muzejem, Borzni trg, trg Liberta, Univerza v Trstu, kipi pisateljev Umberta Sabe, Jamesa Joyca in Itala Sveva, knjižnice, Slovensko Stalno Gledališče Trst … Ne smem pa tudi mimo tu živečih Slovencev, ki so zavedni kot le malokdo.
Naše poti nas bodo vodile po zanimivih poteh, starih ulicah, sprehajalnih četrtih in do znamenitosti, lepot, ki so navdihovale številne umetnike, pesnike in pisatelje (Umberto Saba, James Joyce, Srečko Kosovel, Julius Kugy, Boris Pahor …) in kjer se prepletajo italijanska, nemška in slovenska kultura. V bližini so tudi čudovite vasice in lepote vredne ogleda, med njimi grad Miramare, Briškovska jama (Grotta Gigante), Bazovica, Štivan, Devin, Rilkejeva pot, dolina Glinščice itd. Nekaj lepot smo obiskali že v preteklih letih, nekaj pa jih bomo gotovo v prihodnjih.
Potrebna oprema in dokumenti: Planinska oprema ni potrebna, potrebni pa so športni copati, malica iz nahrbtnika, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS), osebni dokument in varen korak.
Prijave: v torek, 11. maja ob 19. uri v pisarni PD Ribnica na Škrabčevem trgu 5 v Ribnici.
Akontacija: 10 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Marjana Rozman (informacije: 041/ 847 365).

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

TRST

Mesto Trst, Italija

Komentiraj