Koledar dogodkov Ribnica

RIBNIŠKI DNEVI 2013: Koncert Slovenskega okteta

Slovenski oktet
Slovenski oktet

Kdaj: v četrtek, 29. avgusta 2013, ob 20. uri
Kje: v cerkvi Sv. Štefana v Ribnici
Info: Program Ribniških dnevov 2013

V okviru Ribniških dnevov 2013 vabljeni na

vrhunski koncert Slovenskega okteta,

ki bo v četrtek, 29. avgusta 2013, ob 20. uri
v cerkvi Sv. Štefana v Ribnici.

Slovenski oktet

Slovenski oktet

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov, mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih.

V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo preko 40 pevcev. Vsi so čutili izjemno predanost in pripadnost narodu, ki so ga nosili v imenu. Nekateri od njih so bili vodilni slovenski solisti svoje generacije in so nastopali v največjih koncertnih in opernih hišah doma in po Evropi, drugi so bogatili zven okteta s svojo ljudskostjo, neposrednostjo in toplino.

V teku let je odličnost sestava vzdrževalo in usmerjalo pet umetniških vodij: Janez Bole, dr. Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in dr. Mirko Cuderman. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic.

Slovenski oktet od nekdaj predstavlja vzor in motivacijo mnogim skupinam, ki so prav zaradi njegovega plemenitega petja pričeli s svojim delovanjem. Tako je po njegovem zgledu v Sloveniji in zamejstvu nastalo več kot sto tovrstnih vokalnih zasedb.

[oglas tip=”200×200″]Ob dvajsetletnici delovanja (1971) je oktet dal pobudo za nastanek Tabora slovenskih zborov v Šentvidu pri Stični. Od tedaj le-ta neprekinjeno deluje in povezuje slovenske pevske zanesenjake v domovini in po svetu.

Oktet je izdal več kot štirideset plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je slovenska pesem vedno imela pomembno mesto. Kot poklon generacijam Slovenskega okteta je sestav leta 2007 izdal knjigo Borisa Pangerca z naslovom ‘Slovenski oktet’, v kateri je opisan temeljit prerez delovanja in poslanstva tega ansambla.

V sedanji zasedbi, ki skupaj prepeva od leta 2010, je združeno osem glasbenikov: od učiteljev glasbe in učiteljev petja do koncertnih in opernih pevcev – solistov.

SLOVENSKI OKTET:
Vladimir Čadež, Rajko Meserko – 1. Tenor
Marjan Trček, Janez Triler – 2. Tenor
Jože Vidic, Darko Vidic – Bariton
Janko Volčanšek, Matej Voje – Bas

Komentiraj