Koledar dogodkov Sodražica

Praznovanje Marijinega vnebovzetja pri Novi Štifti 2015

Nova Štifta
Nova Štifta

14. avgust – predvečer Marijinega vnebohoda, 20.00 – kot vsako leto vas tudi tokrat vabimo k slovesni sveti maši, ki jo bodo darovali letošnji novomašniki iz Notranjske. Po maši se bo razvila procesija z lučkami v Čast Najsvetejši Devici Mariji. V zbranosti, molimo in pojmo za blagoslov v naših družinah. Po procesiji bo celonočno bdenje pred Najsvetejšim.

15. avgusta – Marijino vnebovzetje – Velka maša
svete maše bodo ob 6.00, 8.00, 10.00, 12.00 in 16.00

16.00 – slovesno sveto mašo s pridigo in posvetitvijo naroda Mariji ter procesijo z Marijinim kipom bo vodil ljubljanski pomožni škof msrg. Franc Šuštar.

Marijini častilci, lepo vabljeni k Novi Štifti!
Marijan Cvitak, predstojnik frančiškanskega samostana Nova Štifta 041 739 595

Marijino vnebovzetje – slovesni in zapovedan praznik

Največji cerkveni Marijin praznik je Marijino vnebovzetje. Praznik Marije Device so v jeruzalemski Cerkvi začeli obhajati že kmalu po koncilu v Efezu leta 431 po Kr. in ga povezovali z Marijinim odhodom s tega sveta. Čeprav Marijino vnebovzetje sodi med najstarejše Marijine praznike (prve omembe segajo še v obdobje pred 4. st. po Kr.), je papež Pij XII. (1939–1958) versko resnico o Marijinem vnebovzetju slovesno razglasil šele leta 1950 z apostolsko konstitucijo Munificentissimus Deus. Številne cerkve po svetu – od mogočnih katedral do vaških in božjepotnih cerkvic – izpričujejo stoletno vero v Marijino vnebovzetje.
Pisna vira, ki poročata o Marijinem vnebovzetju ali zaspanju (lat. dormitio), sta t. i. apokrifna evangelija Zaspanje svete Božje Matere in Prehod blažene Device Marije. K tema spadajo še številni spisi in druga dela pomembnih teologov iz prvih stoletij krščanstva, npr. sv. Janeza Damaščana, sv. Efrema Sirskega, sv. Epifanija in Timoteja Jeruzalemskega.
V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic zato je Marijino vnebovzetje v našem verskem izročilu globoko zakoreninjeno. Katoliška in Pravoslavna Cerkev ta praznik obhajata na isti dan.
V preteklosti so ljudje na ta dan veliko romali. Romanja imajo globlji verski pomen zato, ker verujoče spominjajo, da je naše celotno zemeljsko življenje pravzaprav romanje, katerega cilj je večno življenje v nebesih.
Marijino vnebovzetje je praznik upanja, saj nam sporoča, da je Marija dosegla polnost življenja v večnosti. To dejanje predstavlja napoved vstajenja mrtvih, ki ga bomo ob sodnem dnevu deležni vsi ljudje.
Marijino vnebovzetje pomeni poklon ženi, saj je Bog Marijo, ženo in mater, poveličal v nebesih. Katoliška Cerkev s praznovanjem tega praznika poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake žene.
Praznovanje Marijinega vnebovzetja nas želi spomniti tudi na to, da sta v življenju pomembni tako materialna kot duhovna sestavina, tako zemeljsko kot večno. Krščansko versko izročilo uči, da si s prizadevanjem za zemeljski napredek posameznik pripravlja večno bivanje. Marijino vnebovzetje v vernikih poglablja upanje, da je z življenjem po Marijinem vzoru želeni cilj bivanja pri Bogu dosegljiv za vsakega vernika.

Vir: SŠK slovenska škofovska konferenca

Komentiraj