Koledar dogodkov Sodražica

Dobrodelni koncert za Roka bo v Sodražici 7. januarja 2011

DOBRODELNI KONCERT za pomoč Roku Arku,
ki bo v petek, 7. januarja 2011,
s pričetkom ob 19.00 uri, v ogrevanem
šotoru na šolskem igrišču v Sodražici.

Rok Arko

Rok Arko

Sodražica Rok Arko, učenec prvega razreda osnovne šole dr. Ivana Prijatelja v Sodražici je pred štirimi leti zbolel z mišično atrofijo, drugi tip. Je stoodstotni invalid in je od takrat priklenjen na invalidski voziček.

Vsi otroci so že opazili, da Rok prihaja v šolo s tremi različnimi vozički. Ob lepem vremenu se pripelje v družbi mamice in bratca z najnovejšim, akumulatorskim, ki mu omogoča dobro in hitro premikanje po vseh prostorih v pritličju šole. V hladnejših dneh pa uporablja voziček, s katerim ga prevažajo odrasli- mama in spremljevalka gospa Helena ali pa se pripelje s pravim invalidskim vozičkom, ki ga potiska sam s pomočjo rok.

Na šoli so poskrbeli, da so odpravili vse ovire, tudi tiste centimetrske, ki nam hodečim ne predstavljajo težav, kupili so prilagojeno mizo, na voljo ima veliko didaktičnih pripomočkov, v novoletnih počitnicah pa bodo preuredili tudi sanitarije, da bo vanje lahko dostopal z akumulatorskim vozičkom.

Starša sta ravnateljico šole Majdo Cimperman Kovačič seznanila, da imajo premajhno osebno vozilo, da bi lahko Rok uporabljal najsodobnejši voziček. Tako pa so prisiljeni uporabljati voziček, ki ga lahko zložijo v osebno vozilo.

Težave imajo tudi doma, v Lipovščici. Mama Marija Roka v naročju vsako jutro po stopnicah prinese do osebnega avtomobila in ga odpelje v šolo. Družina potrebuje hišno dvigalo in tudi kombi, s katerimi bi lahko otroka v vozičku prevažali ne le v šolo, ampak tudi ko večkrat obiskuje zdravnike. Za oboje bi potrebovali okoli 45 tisoč evrov.

Težavam so prisluhnili v šoli, ki bo skupaj z občino Sodražica in krajani, 7. januarja 2011 pripravila dobrodelni koncert v Sodražici. Gradbeno podjetje Grosuplje je že ob polaganju temeljnega kamna za novo športno dvorano in prizidek k vrtcu, Roku podarilo pet tisoč evrov, v enakem znesku je denar nakazalo tudi neko ribniško podjetje. Tej humanitarni akciji naj bi prisluhnili tudi drugi.

Na prireditvi, katero bo povezoval Marko Modrej, bodo nastopili:

 • Ansambel Franca Miheliča
 • Ansambel Roka Žlindre
 • Tamburaški orkester Sodražica
 • Fantje od fare
 • Botri
 • Učiteljski pevski zbor OŠ Sodražica
 • Ansambel Zakrajšek
 • Ansambel Ribniški pušeljc
 • Ansambel zdomarji
 • Tina Gačnik Tiana
 • Plesni klub Zebra pod vodstvom Petre Škofic
 • Denis Avdić
 • Potoški Serpentinšek (Gorazd Knavs)

Ravnateljica Majda Kovačič Cimperman o Roku Arku

Rok Arko je naš učenec od 1. septembra 2010 dalje. Obiskuje prvi razred. Že pred vpisom v šolo, v jeseni 2009, sta se starša oglasila pri meni, me seznanila z Rokovo boleznijo (mišična distrofija tipa 2) in se pozanimala, kako je z vpisom v šolo, saj sta menila, da glede na to, da ima Rok le težave z gibanjem, ne vidita ovire, da bi obiskoval šolo drugje. Tudi njegov dve leti starejši brat je naš učenec.

Starše sem seznanila, da bomo na šoli za Roka dobro poskrbeli, odpravili tudi arhitektonske ovire ter mu priskrbeli ustrezne pripomočke za pouk. Seznanila sem jih tudi s postopkom usmerjanja, da bo Rok lahko imel dodatno pomoč ter spremljevalca in imel najboljše možne pogoje za delo.

Ker pa na šoli še nismo imeli učenca na vozičku, sem stopila tudi v stik z Društvom paraplegikov Ljubljanske pokrajine in se dogovorila za predstavitev društva, njihovih članov, njihovih življenjskih zgodb,… Srečanje smo izpeljali 14. maja 2010. Za vse učence šole je po posameznih triadah potekala predstavitev. Predstavitvi so se pridružili tudi najstarejši otroci vrtca iz skupine Levčki, ki bodo z Rokom delili šolske klopi. Hkrati pa sem tudi vse prisotne seznanila, da na našo šolo prihaja učenec Rok, ki bo na vozičku. Učenci so zastavljali številna vprašanja, s člani društva pa tudi sodelovali pri športnih aktivnostih- košarki, namiznem tenisu ter se preizkusili v gibanju na invalidskih vozičkih.

Menim, da je srečanje imelo izjemen vzgojni učinek. Tudi v zadnjih majskih dneh, ko so imeli bodoči prvošolci srečanje z učiteljico in sošolci, so bili vsi dobro pripravljeni na Rokov prihod. Otroci so staršem ob prihodu v šolo razlagali, da je klančina pred šolo zato, ker bo naš Rok na vozičku.

Tako že četrti mesec Rok obiskuje našo šolo in poznajo ga prav vsi učenci šole. Rok je zelo komunikativen in izjemno bister učenec. Je dober sogovornik in rad poklepeta tako z učenci šole kot s strokovnimi delavci in drugimi zaposlenimi na šoli. Učiteljica Minka pove, da se je v skupino dobro vključil in lepo sledi pouku. Sošolci so ga toplo sprejeli in ga imajo zelo radi. Ves čas so mu pripravljeni pomagati, prinesti to ali ono stvar, ga odpeljati do avle ali dvorane šole,… Zanj skrbi tudi spremljevalka Helena, ki ima izjemen čut za delo z Rokom in sta se odlično ujela. Roku je gospa Helena postala ena izmed pomembnih oseb, ki jo je sprejel za svojo, saj tekom dneva skrbi zanj, za njegovo dobro počutje in zadovoljitev osnovnih bioloških potreb.

Vsi na šoli smo že opazili, da Rok prihaja v šolo s tremi različnimi vozički. Ob lepem vremenu se pripelje v družbi mamice in bratca z najnovejšim, akumulatorskim, ki mu omogoča dobro in hitro premikanje po vseh prostorih v pritličju šole. V hladnejših dneh pa uporablja voziček s katerim ga prevažajo odrasli- mama in spremljevalka gospa Helena ali pa se pripelje s pravim invalidskim vozičkom, ki ga potiska sam s pomočjo rok. Na šoli smo poskrbeli, da smo odpravili vse ovire, tudi tiste centimetrske, ki nam hodečim ne predstavljajo težav. Kupili smo prilagojeno mizo, na voljo pa ima tudi veliko didaktičnih pripomočkov. V kratkem času pa bomo preuredili tudi sanitarije, da bo vanje lahko dostopal z akumulatorskim vozičkom.

Starša sta nas že na uvodnem srečanju v maju 2010 seznanila, da imajo premajhno osebno vozilo, da bi lahko Rok uporabljal najsodobnejši voziček. Tako pa so prisiljeni uporabljati voziček, ki ga lahko zložijo v osebno vozilo. Seznanili so nas tudi, da so se že sami obrnili na nekatere podjetnike in prosijo donatorje za morebitna sredstva. V družini je zaposlen le oče, mama je doma in skrbi za nego in dobro počutje Roka in ostalih članov. Glede na to, da Rok potrebuje več nege, več fizioterapij, …več prevozov do Centra za rehabilitacijo Soča, pa tudi drugam, vemo, da družina s finančnimi prihodki očeta težko pokriva že vse nujne življenjske stroške, kaj šele, da bi imeli možnost privarčevati dovolj denarja za ustrezno opremljeno vozilo, dvigalo v hiši,….

Ob tem se mi je porodila ideja, da bi lahko šola organizirala dobrodelno prireditev, kjer bi zbrali sredstva, da bi družini pomagali pri nakupu večjega vozila in ureditvi dvigala v domači hiši. Tudi učiteljica Minka in spremljevalka Helena sta bili mnenja, da je to velikopotezno dejanje šole. Tudi v pogovorih z gospodom županom o izpeljavi dobrodelnega koncerta in akcije zbiranja zamaškov, smo bili enakega mnenja, da je to prava odločitev in da smo zagotovo na dobri poti. Ko sem seznanila Rokovo mamo, je bila izjemno vesela naše odločitve. Tudi sama družina je stopila v stik z gospodom županom in občinsko upravo.

Tako so stvari zorele in dozorele.

Trenutno imamo že vse dogovorjeno za izpeljavo dobrodelnega koncerta, ki bo v petek 7. januarja 2011, ob 19. uri v ogrevanem  šotoru na šolskem igrišču. Koncert organiziramo v sodelovanju z občino Sodražico in Tadejem Levstikom, našim občanom, ki nam je veliko pomagal pri pridobivanju sodelovanja glasbenih skupin. Vse povabljene glasbene skupine so se odzvale našemu povabilu v želji, da pomagajo Rokovi družini. Tudi na šoli se pripravljamo na ta dogodek, sodeloval bo tudi vzgojiteljski in učiteljski zbor šole s svojim programom. Povabilu so se odzvali tudi plesalci plesne skupine Zebra, ki so nas obiskali v mesecu novembru, ko smo imeli ponovno srečanje s predstavniki društva paraplegikov ljubljanske pokrajine.
(Takrat smo organizirali tehniški dan za učence razredne stopnje.  Z  aktivnim sodelovanjem 17 članov društva paraplegikov  smo organizirali pet različnih delavnic, ki smo jih izvedli tekom dopoldneva v petih šolskih urah. Vse delavnice so bile vsebinsko bogate. )

Na koncertu se nam bo v uvodu pridružil  v plesni točki  s skupino plesalcev Zebre tudi naš Rok in nas z uvodnim sloganom popeljal v koncertno dogajanje.

Naš koncert za Roka poteka pod sloganom

ROK,

»ČIM BOLJ VESELO JE TVOJE SRCE,
TEM SVETLEJE SIJE SONCE.
«
(Romano Guardini)

Hkrati pa smo se na šoli odločili, da družini pomagamo tudi z zbiranjem zamaškov za Roka, saj že več let izvajamo to aktivnost na šoli za različne otroke, ki so potrebni pomoči. Pravkar potekajo zadnje aktivnosti in priprava plakatov, ki jih bomo poslali naokoli, da tudi drugi slovenski osnovnošolci pomagajo Roku in njegovi družini.

Člani odbora zastopnikov za pomoč družini  učenca Roka Arka

 • OŠ dr. Ivan Prijatelj Sodražica, ravnateljica Majda Kovačič Cimperman
 • OŠ dr. Ivan Prijatelj Sodražica, Marija Škulj ( skrbi za poslovanje z banko)
 • Občina Sodražica,  župan Blaž Milavec
 • Občina Sodražica,  Petra Marn, občinska uprava
 • Tadej Levstek, občan

Skupina pobudnikov je odprla pri Novi ljubljanski banki  račun št. 0232 1025 9089 187   za pomoč za družini. Odprt bo od 13. 12. 2010 do 31. 12. 2011.

Z zbranimi sredstvi želimo pomagati družini:

 • pri nakupu večjega in ustrezno opremljenega vozila za prevoz učenca Roka (želimo, da bi Rok lahko uporabljal akumulatorski voziček)
 • za ureditev dvigala v domači hiši  in preureditev dostopa do hiše (saj je potrebno Roka nositi v naročju po stopnicah v stanovanjski del hiše)

Sredstva lahko nakažejo na:

Pomoč družini za učenca Roka Arka
Cesta Notranjskega odreda 10
1317 Sodražica
Št. računa: 0232 1025 9089 187
Namen: donacija

Zapisala:
Majda Kovačič Cimperman

Vir: radiokrka.com

Komentiraj