Koledar dogodkov Ribnica

6. Grajski večer 2015: Britanska pevka Shirlie Roden s simfoničnem orkestrom CANTABILE

Kdaj: v petek, 7. avgust 2015, ob 20h
Kje: na pokritem prireditvenem prostoru v ribniškem Gradu
Info: —

6. Grajski večer 2015
Britanska pevka Shirlie Roden
s simfoničnem orkestrom CANTABILE
Mednarodni festifal Poletje – Imago Sloveniae

petek, 7. avgust 2015, ob 20. uri v ribniškem Gradu

Mesec avgust 2015 obeležuje premierno predstavitev Slovenske  suite / Suite Preprosto Slovenija. Britanska umetnica Shirlie  Roden je navdih zanjo dobila in jo tudi posvetila lepoti in duhu  Slovenije. Shirlie Roden predstavlja ta celostni spoj lastne  glasbe in poezije v evokativni orkestralni priredbi britanskega  glasbenika Dereka Barnesa skupaj z izjemno nadarjenimi mladimi  glasbeniki simfoničnega orkestra Cantabile pod taktirko dirigenta  Marjana Grdadolnika. Na tej čarobni poti po Sloveniji s pesmijo,  melodijami, humorjem ter celo nekaj solzami jo bodo spremljale  tudi tri skladbe Slavka Avsenika in ena Gala Gjurina.

PROGRAM

Lepe ste ve Karavanke (Slavko Avsenik / prir. Peter Tovornik)
Vanishing Lake/ Cerkniško jezero
Motovilc in Regrat/ Sanjska slovenska solata!
Wishing Bell / Legenda o zvonu pod Blejskim jezerom
Alfa Centauri (Gal Gjurin)
Old Štanjel / Sanje o ljubezni iz prejšnjega življenja
Kako Lepo / Sprehod po Veliki Planini in učenje slovenščine
Otroški pevski zbor Stanko Premrl, Podnanos
in Otroški pevski zbor KUD Adoramus
Walk In The Silence / Mir v slovenskih gorah

Odmor

Mr. Christian Dihur/ Bedenje zaradi plešočega dihurja
Water of Life/ Slap Kozjak
Liza Černuta/ Resnična zgodba 96-letnice, umrle v plazu
v Logu pod Mangrtom leta 2000
Spomin (Slavko Avsenik / priredba Bojan Adamič)
Spiritus Sanctus / Sveta Ana, Tunjice
Zeleni Zmaj / Glasbeni sprehod po Ljubljani

avtorica vseh besedil in glasbe: Shirlie Roden
(razen Zeleni Zmaj- prevod Andrej Rozman Roza)
orkestrski aranžmaji: Derek Barnes
avtorske pravice: The Singing Earth Music Co. Ltd.

Shirlie Roden je mednarodno uveljavljena odrska umetnica  in vodja strokovnih delavnic, ki poučuje uporabo glasu kot  izraznega sredstva. Deluje po vsej Evropi, že dve desetletji  pa tudi v Sloveniji, kjer je postala cenjena tudi zahvaljujoč  enournemu dokumentarnemu filmu z naslovom Pojoče srce:  Ambasadorka luči, ki ga je o njej posnela RTV Slovenija. Pri  nas je pela na več kot 100 prizoriščih, ki so jo navdihnila  k ustvarjanju zgoščenke The Vanishing Lake. Ljubezen do  slovenske glasbe jo je spodbudila k ustvarjanju albuma Angelski  zvoki, ki ga je posnela s flavtistko Alenko Zupan. Sodelovala  je tudi s fotografom Bogdanom Kladnikom ter aranžerjem in  producentom Tomažem Kozlevčarjem. Mladinska knjiga je  izdala njeno avtobiografijo Pojoče srceter zbirko meditativnih  rekov Glas Tišine. Njeno glasbo odlikujejo pozitivno naravnana  besedila, podprta z močnimi melodijami, na teme varstva  okolja, borbe za človekove pravice in seveda – ljubezni. Deluje  ne le kot glasbenica, temveč tudi kot kot zdravilka z zvokom.

Simfonični orkester Cantabile je bil ustanovljen decembra  2010 in združuje odlične mlade glasbenike iz vse Slovenije.  Orkester sodeluje z že uveljavljenimi solisti, možnost  solističnega igranja pa nudi tudi mlajšim glasbenim talentom.  Predstavil se je na mnogih koncertnih odrih z zelo raznovrstnim  programom in vselej navdušil. Orkester, ki ga vodi ustanovitelj  in dirigent Marjan Grdadolnik, pretežno posega po repertoarju  klasične in filmske glasbe. Sodeluje s priznanimi glasbeniki,  kot sta Gal Gjurin in Bernarda Fink. V sodelovanju z zbori  iz Slovenije orkester pripravlja tudi vokalno-instrumentalne  projekte, prepoznaven pa je tudi vsakoletni novoletni koncert s  poudarkom na glasbi Johanna Straussa ml.

Komentiraj