Koledar dogodkov Ribnica

9. Grajski večer 2016: BIG BAND RTV SLOVENIJA IN JANI KOVAČIČ

BIG band RTV Slovenija
BIG band RTV Slovenija

Kdaj: v petek, 26. avgust 2016, ob 20h
Kje: na pokritem prireditvenem prostoru v ribniškem Gradu
Info: Vstop prost!

9. Grajski večer 2016
Mednarodni festival Imago Sloveniae
BIG BAND RTV SLOVENIJA IN JANI KOVAČIČ
petek, 26. avgust 2016, ob 20. uri v ribniškem Gradu

Za letošnje Grajske večer oz. Ribniški poletni festival lahko rečemo, da so znova uspeli v vseh pogledih. Zelo dober obisk, kvalitetni izvajalci, zahtevna in hkrati hvaležna, z eno besedo odlična publika so kvalitete festivala, ki se počasi, a vztrajno, korak za korakom približuje najbolj odmevnim in uveljavljenim poletnim festivalom pri nas in širše.

Pred nami je le še sklepno dejanje letošnjih večerov, ko pod pokroviteljstvom Občine Ribnica in v sodelovanju z Ustanovo Imago Sloveniae – Podoba Slovenije gostimo

BIG BAND RTV SLOVENIJA IN JANIJA KOVAČIČA s projektom Silikonski časi – Jazzitette 2

dirigent: Matjaž Mikuletič

Big Band RTV Slovenija deluje neprekinjeno že od leta 1945 in je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Za začetke njegovega delovanja je v največji meri zaslužen dirigent in komponist Bojan Adamič (1912 – 1995). Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL), kot se je orkester takrat imenoval, je Adamič, ki si je s svojim svetovljanstvom in umetniško širino prislužil vzdevek “mojster”, uspešno vodil vse do začetka 60.-ih let.

Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi, izjemno talentirani Jože Privšek (1937 – 1998), ki je Plesni orkester Radia Ljubljana popeljal v najvišji kvalitetni razred. V tem času se je PORL tudi preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa v Big Band RTV Slovenija.

Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je dirigentsko vodstvo orkestra prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa še Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk in drugi. Od leta 2002 do 2013 je umetniško vodstvo prevzel dotedanji saksofonist, Hugo Šekoranja. Orkestru je zagotovil novo umetniško rast in nanizal na stotine odličnih koncertov, oddaj in arhivnih snemanj.

V goste so vabili tudi vodilne svetovno znane jazzovske dirigente in soliste: Maria Schneider, David Murray, George Lewis, Michael Abene, Bob Mintzer, Clark Terry, Stjepko Gut, Johnny Griffin, Toots Thielemans, N.H.Ø. Pedersen, Diane Schuur, Duško Gojković, Boško Petrović, John Riley, Peter Erskine, Paquito D’Rivera, Mike Stern, Joe Lovano, Ernie Watts in mnogi drugi.

Jani Kovačič, slovenski vokalist, pisec besedil, skladatelj, kitarist, učitelj se glasbeno udejstvuje od leta 1976, ko je imel prvi javni nastop na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Svoj prvi LP album: »Ulica talcev« je posnel spomladi 1980. Album je izšel pri založbi RTV Ljubljana, sneman pa je bil v studiju Radia Študent in v živo na nastopih v Ljubljani in na Jesenicah. Na albumu je sodelovala zanimiva ekipa in sicer od tedaj že znanih glasbenikov (Lado Jakša, saksofon), kot še tedaj neznanih (Jonas Žnidaršič, bas kitara, Matevž Smerkol, kontrabas, Vanja Simić, violina), do prijateljev (Matjaž Šinkovec za klavirjem). Producent albuma je bil Marko Brecelj. Najbolj znane skladbe z albuma so: Hokaido, Škoflca, Žare Lepotec in Otroci samohranilk.

Ena njegovih najbolj znanih skladb je sicer »Delam kot zamorc«. Kovačič sicer deluje kot profesor filozofije na Gimnaziji Bežigrad v Ljubljani. Deloval je tudi kot koncertni urednik v Cankarjevem domu v Ljubljani. Njegova glasba je slogovno različna, preizkušal se je tudi z rapom, kot imitator skladb Toma Waitsa.

Silikonski časi – Jazzitette 2

Postindustrijsko katastrofični hlastamo za pozabljenim in izgubljenim, cvilimo za staro pravdo, ki se je niti ne spomnimo več v tej moderni informacijski dobi. Vse, kar nam ponujajo kot rešitev vsakdanjih zagat, so – silicijeve spojine: za uspeh v poslu, za lepo samopodobo, za funkcionalnost organov, za komunikacijo in občenje. Vse je vnaprej determinirano in konzervirano, le te presnete naravne zgode in katastrofe nam rušijo raj in religije od znanosti navzdol in navzgor. Ostajajo samo plemena navijačev in hipermarketi izgubljenih identitet. Zemlja se manjša, vesolje se širi. Še malo pa bomo sami in – mrtvi. Jazzitette 2 in NUJ – Novi urbani jazz – vdrugo!

Silikonski časi so, lajfheker!

Opomba:
Silicija (Si, 14) je na Zemlji več kot ljudi, saj je drugi najpogostejši element. Kvadratni kristal je izjemno odporen na temperaturne spremembe. Najdemo ga v granitu, bazaltu, sljudi, kremenu, kameni streli, glini, topazu, smaragdu … porcelanu, steklu … v računalniku in v človeku. V verigah s kisikom, včasih z ogljikom, na katere se vežejo raznorodne molekule, tvori izjemno uporabne sintetične polimere, ki se jih je prijelo ime silikoni. Ti so odporni, obstojni in kemijsko nereaktivni. V angleščini je silicij – silicon in silikon – silicon(e), kar povzroča nemalo zmede. Skratka od Siala, Silicijeve doline, čipov do vsadkov – v vsem je silicij. Sedaj prodira v vse tudi njegov polimer silikon.

Komentiraj